تاثیر آبیاری با فاضلاب خام و تصفیهشده شهری بر عملکرد گندم و ویژگیهای میکروبی خاک و گیاه
(ندگان)پدیدآور
بدیعی, آرزوکاراندیش, فاطمهطباطبائی, سیدمحمودنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش، تأثیر آبیاری با فاضلاب خام (RWI) و تصفیهشده (TWI) بر عملکرد گندم و خصوصیات میکروبی خاک و گیاه در مقایسه با استفاده از آب سالم برای آبیاری (SWI) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بررسی شد. کیفیت آب آبیاری تیمارهای آبیاری در طول فصل رشد در هر 14 روز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در انتهای فصل رشد، میزان عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گندم تعیین شد. همچنین، تعداد اشریشیاکلی و نماتد انگلی در نمونههای خاک برداشت شده از محدوده عمقی 30-0 سانتیمتر و در نمونههای گیاهی تعیین شد. نتایج نشان داد علیرغم کیفیت مناسب آب چاه برای آبیاری، میزان پارامترهای هدایت الکتریکی، اسیدیته، BOD5، COD، کلیفرم کل و کلیفرمهای گوارشی در فاضلاب خام و تصفیهشده فراتر از حد استانداردهای موجود بود. استفاده از فاضلاب خام باعث افزایش معنیدار شاخصههای تعداد دانه در سنبله، طول سنبله، تعداد پنجههای بارور، تعداد کل دانه، میزان عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در محدودههای 30-86/0 و 1/88-4/4 درصد به ترتیب در مقایسه با تیمارهای SWI و TWI شد. ولی، عدم کفایت عناصر مغذی در تیمار TWI و همچنین تخریب خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در نتیجه استعمال بدون مدیریت فاضلاب تصفیهشده، کاهش معنیدار عملکرد محصول به میزان 3/827 کیلوگرم در هکتار را بههمراه داشت. با این وجود، شرایط میکروبی خاک و گیاه در تیمار TWI در حد مطلوب بود. حضور نماتدهای انگلی و اشریشیاکلی فراتر از مقادیر استاندارد در خاک و گیاه تحت تیمار RWI، لزوم توقف آبیاری با این منبع آب در منطقه را مشهود میسازد. از منظر آلایندههای میکروبی، وجود کیفیت مناسب خاک و گیاه، امکان جایگزینی آب شیرین با پساب تصفیهشده را در صورت اعمال مدیریت صحیح کاربرد نشان میدهد.
کلید واژگان
اشریشیاکلیعملکرد دانه
کیفیت آب آبیاری
نماتد انگلی
آبیاری
بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک
رابطه آب، خاک و گیاه
شماره نشریه
42تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابلاستادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل
استادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل




