بررسی تاثیر نانوذرات اکسید نیکل بر استرس اکسیداتیو سلولی در ماهی Carassius auratus
(ندگان)پدیدآور
قربان پور دلاور, مجتبیقبادی, شایانوطن دوست, صابرمنوچهری, حامدچنگیزی, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پرکاربردترین نانوذرات، نانوذرات اکسیدفلزی هستند که باتوجه به کاربرد گسترده در حیطههای مختلف و افزایش انتشار آنها، تاثیر بالقوهای بر محیط زیست و موجودات آبزی دارد. این تاثیر بهواسطه افزایش نسبت سطح به حجم آنها، افزایش واکنشپذیری شیمیایی و زیستی میگردد که منجر به افزایش تولید رادیکالهای آزاد، اختلال در اکسیداسیون و احیاء و بروز آسیب اکسیداتیو و بیماری میگردد. این پژوهش با هدف بررسی اثر اکسیدانی نانوذره اکسیدنیکل در ماهی Carassius auratus میباشد که میتواند افق جدیدی را در رابطه با چالشهای موجود در محیطهای آبی باز نماید. گروههای مورد مطالعه شامل گروه شاهد، گروه تیمار با نانوذره اکسیدنیکل (30میلیگرم) میباشد. هر تیمار با سه تکرار هرکدام شامل 12ماهی در هر تکرار بودند. پس از پایان دوره نمونههای کبد جدا و جهت بررسی آسیبهای اکسیداتیو جمعآوری شدند. سطح تام آنتیاکسیدان، MDA، گلوتاتیون و آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، گلوتاتیون S- ترانسفراز و سوپراکسیددیسموتاز در تمام گروهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمار با نانوذره اکسید نیکل سبب کاهش سطح آنتیاکسیدان تام و افزایش سطح MDA در گروه تیمار با نانوذره اکسید نیکل شد. این نتایج شواهد محکمی از القای استرس اکسیداتیو سلولی ناشی از قرار گرفتن در معرض نانوذره اکسید نیکل را نشان داد. همچنین با مقایسه تیمارهای کنترل و تیمار نانوذره اکسیدنیکل میتوان چنین نتیجه گرفت که رویارویی بلندمدت با نانوذره اکسید نیکل میتواند موجب تشدید آسیبهای اکسیداتیو واردشده به بافت کبد ماهیان گردد.
کلید واژگان
لوتاتیونکاتالاز
استرس اکسیداتیو
نانوذره نیکل اکسید
ماهی Carassius auratus
شیلات
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2023-05-221402-03-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایرانگروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
گروه شیلات، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
شاپا
2322-23872538-4856




