تأثیر کاربرد کودهای آلی و فسفر بر تجمع کروم VI در گیاه تربچه آبیاری شده با آب آلوده
(ندگان)پدیدآور
صیدالی, قاسمعباسپور, علیاصغری, حمیدرضاقربانی قوژدی, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تأثیر کاربرد کودهای فسفره و ترکیبات آلی بر برخی ویژگیهای رشدی گیاه تربچه (Rhaphanus sativus L) آبیاری شده با آب آلوده به کروم VI با غلظت 25/0 میلیگرم بر لیتر، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: شاهد، کود دیآمونیومفسفات (41 میلیگرم فسفر بر کیلوگرم)، کود سوپر فسفات تریپل (41 میلیگرم فسفر بر کیلوگرم)، پودر یونجه (1 درصد)، اسید هومیک (38/1 گرم بر کیلوگرم)، کود دیآمونیوم فسفات + پودر یونجه، کود دی آمونیوم فسفات+اسید هومیک، سوپر فسفات تریپل+اسید هومیک و سوپر فسفات تریپل+پودر یونجه بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از نظر فسفر محلول خاک، کروم VI ریشه، هدایت الکتریکی (EC) و pH اختلاف معنیداری بین تیمارها وجود داشت. مؤثرترین تیمار در کاهش غلظت کروم VI ریشه در کاربرد ترکیبی سوپر فسفات تریپل بههمراه اسید هومیک مشاهده شد که باعث کاهش 5/57 درصدی نسبت به شاهد گردید. مقدار تجمع کروم VI در ریشه 11/59 درصد بیشتر از اندامهای هوایی گیاه تربچه بود. با توجه به خوراکی بودن ریشه گیاه تربچه، بهنظر میرسد استفاده از کودهای فسفره و ترکیبات آلی میتواند سبب کاهش جذب کروم بهوسیله گیاه تربچه و مانع از تجمع کروم VI در اندامهای گیاه بهخصوص ریشه شود.
کلید واژگان
اسید هومیکپودر یونجه
تربچه
فسفر
کروم VI
حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه
شیمی و آلودگی خاک
شماره نشریه
41تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
1_ دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران2_ دانشیار گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران
3_ دانشیار گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران
4_ مربی گروه مهندسی باغبانی و گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران