اثر کود سبز بر pH، کربن آلی محلول و فراهمی فسفر خاک با فاصله از ریشه ذرت و کلزا
(ندگان)پدیدآور
عظیمزاده, یاسرشریعتمداری, حسینشیروانی, مهراننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بخش اندکی از فسفر خاک برای گیاه قابلاستفاده هست. برای بررسی اثر کود سبز یونجه (2% جرمی) و ریشه دو گیاه ذرت و کلزا در نظام کشت منفرد و مخلوط بر غلظت فسفر قابلجذب گیاه در خاک، آزمایشی گلخانهای با استفاده از رایزوباکس انجام شد. آزمایش بهصورت اسپلیت فاکتوریل با دو سطح کود سبز (صفر و 2 %) و 4 ناحیه با فاصله از ریشه (ناحیه ریزوسفر، نزدیک ریزوسفر، نزدیک توده خاک و توده خاک) و 4 نوع کشت (ذرت، کلزا، کشت مخلوط و شاهد (بدون کشت)) در سه تکرار و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی انجام شد. بذرهای ذرت و کلزا در ناحیه مرکزی رایزوباکسها کشت شد. 85 روز پس از کاشت، گیاهان برداشتشده و خاک هر ناحیه جداگانه تجزیه شد. نتایج نشان داد که افزودن کود سبز به خاک بهطور معنیداری pH را بهمیزان 19/0 واحد کاهش و کربن آلی محلول و فسفر قابلجذب گیاه در خاک را بهترتیب بهمیزان mg L-1 25 و mg kg-147/9 افزایش داد. با فاصله از ریشه، pHو فسفر قابلجذب گیاه در خاک افزایش، ولی کربن آلی محلول خاک کاهش یافت. ناحیه توده خاک (فاصله بیش از 16 میلیمتری ریشه) چندان تحت تأثیر فعالیت ریشه قرار نگرفت. نتایج نشان داد که افزودن کود سبز به خاک باعث افزایش وزن خشک دو گیاه ذرت و کلزا و همچنین غلظت و مقدار جذب فسفر در کلزا شد درحالیکه غلظت و جذب فسفر را در ذرت کاهش داد. وزن خشک شاخساره در کشت مخلوط بیشتر از کشت منفرد ذرت و کلزا بود.
کلید واژگان
ذرترایزوباکس
کشت مخلوط
کلزا
کود سبز
شماره نشریه
41تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترای خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزاستاد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
استادیار خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان