تأثیر سطوح کلرید سدیم و نیتروژن بر رشد، غلظت ویتامین C و نیترات سبزی هالوفیت Suaeda aegyptiaca
(ندگان)پدیدآور
ذاکری اصل, محمد امینبلندنظر, صاحبعلیاوستان, شاهینطباطبایی, سید جلالنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
افزایش شوری اراضی کشاورزی، محدودیت کشت محصولات زراعی و باغی و کاهش عملکرد آنها را سبب شده است. این امر بسیاری از محققان را به سمت یافتن محصولات جدید جایگزین سوق داده است. هالوفیتها به خاطر سازوکارهای خاص خود مانند سیستم آنتی اکسیدانی به شوری مقاوم هستند. برای مطالعه اثر سطوح کلرید سدیم و نیتروژن بر رشد، غلظت ویتامین C و نیترات هالوفیت خوراکی S. aegyptiaca آزمایشی با 5 سطح شوری عصاره اشباع 10، 20، 40، 60 وdS m-180 بعنوان فاکتور اول و سه سطح نیتروژن 25، 50 و mg kg-175 از منبع اوره بعنوان فاکتور دوم طراحی گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. پس از استقرار گیاهان، تیمارهای شوری اعمال گردیدند و نیتروژن نیز در طی دو مرحله به فاصله 10 روز به گلدانها اضافه شد. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر و خشک گیاه در شوری کلرید سدیم dS m-120 بدست آمد. با افزایش بیشتر شوری کلرید سدیم وزن تر و خشک کاهش یافت. در شوریهای کلرید سدیم 10 و dS m-120 با افزایش سطح نیتروژن وزن تر و خشک نیز افزایش یافت اما در شوریهای بالاتر سطح متوسط نیتروژن بیشترین وزن تر و خشک را تولید نمود. با افزایش شوری کلرید سدیم تا dS m-140 ویتامین C گیاه افزایش، و با افزایش بیشتر، کاهش یافت. با افزایش سطح نیتروژن میزان ویتامین C گیاه کاهش یافت. با افزایش سطح نیتروژن غلظت نیترات افزایش یافت. در شوریهای کلرید سدیم 10، 20 و dS.m-1 40 غلظت نیترات گیاه در سطوح مختلف نیتروژن ثابت ماند اما در شوریهای 60 و dS m-180 با کاهش سطح نیتروژن غلظت نیترات گیاه نیز کاهش یافت.
کلید واژگان
شورینیترات
نیتروژن
ویتامین C
S. aegyptiac
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-04-211393-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه تبریزدانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز




