اثر باقیمانده کودهای نیتروژن و فسفر بر خصوصیات شیمیایی خاک در سیستم کشت باقلا- برنج
(ندگان)پدیدآور
شهدی کومله, عباسسیدی, سیدرضاربیعی, محمدفروغی, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کیفیت خاک مفهومی است که توانایی دائم خاک را بهعنوان یک سامانه حیاتی زنده در داخل اکوسیستم و تحت بهرهبرداریهای مختلف نشان میدهد. در این راستا شاخصهای کیفیت خاک بهعنوان معیارهای ارزیابی و تصمیمگیری مورد استفاده قرار میگیرند. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر باقیمانده کود مصرفی در زراعت باقلا بر ویژگیهای شیمیایی خاک در سیستم کشت باقلا- برنج شامل کشت باقلا با پانزده تیمار کودی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و کشت برنج در سه تکرار در سه سال زراعی، در مزرعه پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. فاکتورهای آزمایشی برای گیاه باقلا شامل پنج سطح نیتروژن (صفر، 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) از منبع کود اوره و سه سطح فسفر (صفر، 50 و 100 کیلوگرم فسفر در هکتار) از منبع کود سوپر فسفات تریپل بودند. نتایج نشان داد که با افزایش مصرف کود نیتروژن در طی سالهای زراعی کشت باقلا، اسیدیته خاک کاهش و EC خاک افزایش یافت. همچنین کشت باقلا منجر به افزایش درصد کربن آلی خاک (81/2 درصد)، نیتروژن (209/0 درصد)، فسفر (59/40 پیپیام) و پتاسیم خاک (69/237 پیپیام) گردید. بیشترین میزان فسفر خاک در تیمار P100 (69/42 پیپیام) در کشت برنج حاصل شد و متوسط عملکرد برنج در طی دو سال زراعی حدود 95/2770 کیلوگرم در هکتار بود.
کلید واژگان
شالیزارعملکرد باقلا
عملکرد برنج
کربن آلی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-06-221397-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانScience and Research Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
استادیار موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایرانکارشناس مرکز بین المللی برنج، آسیای مرکزی و غربی
پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
کارشناس مرکز بین المللی برنج، آسیای مرکزی و غربی




