• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • طبیعت ایران
    • دوره 2, شماره 4
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • طبیعت ایران
    • دوره 2, شماره 4
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی عملکرد اسانس گونه‌های مختلف آویشن در شرایط زراعی متفاوت

    (ندگان)پدیدآور
    میرزا, مهدیشریفی عاشورآبادی, ابراهیمالهوردی ممقانی, بهارهبهراد, زهرا
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    586.8کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    نامه‌های علمی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    استفاده از آویشن به‌عنوان گیاه خوراکی و ادویه‌ای از زمان‌‌های بسیار قدیم معمول بوده است. قسمت‌های مورد استفاده این گیاه شامل سرشاخه گلدار آن است. اسانس گونه‌های مختلف جنس Thymus دارای خواص ضدمیکروبی ‌و آنتی‌اکسیدانی است. در این تحقیق 75 جمعیت از گونه‌‌های مختلف آویشن در مزارع تحقیقاتی استان‌‌های آذربایجان ‌شرقی، اردبیل، اصفهان، خراسان رضوی، زنجان، سمنان، فارس، قم، گلستان، مرکزی، همدان، یزد، همچنین همند و آبسرد و باغ گیاه‌شناسی ملی ایران ‌کشت شده و عملکرد کمی و کیفی اسانس آنها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفتند. اسانس‌‌های به‌دست آمده با استفاده از دستگاه‌‌های گاز کروماتوگرافی‌ و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنجی جرمی آنالیز و ترکیب‌های شیمیایی آنها شناسایی شدند. بازده اسانس‌ جمعیت‌های مورد مطالعه کشت شده‌ بر حسب وزن خشک بین 15/0 تا 52/4 بود. در جمعیت‌های کشت شده ‌در مزرعه شامل استان‌های مختلف بالاترین بازده اسانس سرشاخه گلدار در گونه T. fedtschenkoi کاشته شده در استان گلستان با منشأ آذربایجان غربی به میزان 52/4 درصد بود. بیشترین درصد تیمول گونه T. transcaspicus با منشأ استان یزد 63/79 درصد و گونه T. daenensis با منشأ بذر لرستان 33/76 درصد بود.‌ بالاترین درصد کارواکرول (7/86 درصد) نیز در گونه T. transcaspicus بود که در ایستگاه همند و آبسرد کشت شد و بیشترین درصد ژرانیول (77 درصد) هم در گونه T. kotschyanus کاشته شده در استان یزد مشاهده شد. نتایج نشان داد چنانچه کمیت (درصد اسانس) مورد توجه باشد، گونه T. fedtschenkoi از آذربایجان غربی ‌و در صورتی‌که ترکیب‌های فنلی‌تیمول و کارواکرول مورد نظر باشد، گونه T. transcaspicus  از استان یزد جهت کشت انبوه پیشنهاد می‌شود. اما اگر کموتایپ ژرانیول مورد اهمیت باشد، گونه T. kotschyanus از استان کردستان پیشنهاد بهتری است.
    کلید واژگان
    آویشن
    استخراج با آب
    اسانس
    جمعیت
    تیمول

    شماره نشریه
    4
    تاریخ نشر
    2017-09-23
    1396-07-01
    ناشر
    مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
    سازمان پدید آورنده
    استاد پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
    دانشیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
    دانشجوی دکتری، گروه علوم زیست گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
    پژوهشگر، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

    شاپا
    2538-4880
    2538-4872
    URI
    https://dx.doi.org/10.22092/irn.2017.113381
    https://irannature.areeo.ac.ir/article_113381.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/102864

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب