تاثیر سن اولین زایش بر عملکرد، مولفه های واریانس و روند ژنتیکی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین استان اصفهان
(ندگان)پدیدآور
رهبر, ربیعنوع مدرک
Textفیزیولوژی (جانوری)
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر سن اولین زایش بر صفات تولیدی و برآورد مولفه های واریانس و روندهای ژنتیکی و فنوتیپی این صفات در کلاس های مختلف سن اولین زایش گاوهای هلشتاین استان اصفهان بود. در این تحقیق، از رکوردهای 49925 راس گاو متعلق به 64 گله که طی سال های 1385 تا 1394 زایش داشته اند، استفاده شد. سن اولین زایش گاوها که بین 20 تا 36 ماهگی بود به سه کلاس (20/5-23، 5-23/26، 26≤ ماه) تقسیم شد. آنالیز داده ها توسط رویه Mixed در نرم افزار آماریSAS9.2 انجام شد. برای برآورد مولفه های واریانس و ارزش های اصلاحی صفات تولید شیر با روش حداکثر درست نمایی محدود شده براساس مدل دام تک صفتی، از نرم افزارDMU استفاده شد. میانگین حداقل مربعات تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین به ترتیب 38/2±10270، 1/5±249/2 و 9/4±270/1 کیلوگرم برای کلاس اول، 39/1±10179، 1/6±243/5 و 1/4±267/3 کیلوگرم برای کلاس دوم و 10017/9±44، 4/8±237/1 و 1/6±264/5 کیلوگرم برای کلاس سوم سن اولین زایش بوده و تفاوت آن ها معنی دار بود. مقدار وراثت پذیری این صفات به ترتیب 0/008±0/12، 0/008±0/34 و 0/012±0/23 برای کلاس اول، 0/005±0/14، 31/005±0/0 و 0/007±0/23 برای کلاس دوم و 0/006±0/11، 0/008±0/24 و 0/011±0/21 برای کلاس سوم برآورد شد. بیش ترین میانگین ارزش های اصلاحی صفات تولید شیر مربوط به کلاس های اول و دوم سن اولین زایش بودند که با کلاس سوم تفاوت معنی دار داشتند. نتایج تحقیق حاضر روی گاوهای هلشتاین استان اصفهان نشان داد که کاهش سن اولین زایش می تواند موجب افزایش تولید شیر، چربی و پروتئین و کاهش روند ژنتیکی این صفات گردد.
کلید واژگان
سن اولین زایشارزش اصلاحی
روند ژنتیکی و فنوتیپی
مولفه های واریانس
گاو شیری
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
شرکت مهندسین مشاور شیل آمایشShil Amayesh Consulting Engineering Company




