مطالعه اثر جنسیت بر مقادیر چربی در خون، کبد و عضله ماهی شیربُت (Barbus grypus) پرورشی
(ندگان)پدیدآور
شریفی, پویامصباح, مهرزادشهریاری, علینوع مدرک
Textفیزیولوژی (جانوری)
زبان مدرک
فارسیچکیده
ماهی شیربُت یک گونه بومی استان خوزستان و از مهمترین گونهها از دیدگاه صنعت و صیادی میباشد. اطلاعات کافی در مورد پارامترهای بیوشیمیایی و متابولیسم درباره این گونه در دسترس نیست. بنابرین در این تحقیق اثر بر جنسیت بر پارامترهای لیپید و لیپوپروتئین در سرُم، کبد و عضله شیربت پرورشی مورد مطالعه قرار گرفت. جهت اجرای این پروژه، 72 قطعه ماهی بالغ (36 نر و 36 ماده) از مجموعه پرورشی آزادگان منتقل گردیده و مورد آزمایش قرار گرفتند. خونگیری از ناحیه باله دمی صورت گرفت و پس از آسان کشی نمونه های کبد و عضله اخذ شد. نمونههای کبد و عضله به حجم 1 گرم، توسط حلال آلی چربیزدایی شده و به روش اسپکتوفتومتری مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج اینگونه نشان میدهند که چربی کل، TG، TC، HDL-c، VLDL-c، LDL-c در سرم به ترتیب 488/174، 179/88، 252/958، 71/65، 36/343 و 128/041 میلی گرم در دسی لیتر تعیین گردید. مقدار چربی کل، TG، TC در کبد به ترتیب 73/407، 43/109 و 1/053 و در عضله به ترتیب 33/831، 19/417 و 0/703 میلی گرم درگرم بودند. اطلاعات به دست آمده در این مطالعه نشان داد که بین جنس نر و ماده در چربی کل، TG، TC و VLDL-c در سرم اختلاف معنیداری وجود دارد (0/05>P)، ولی در عضله مقدار چربی کل، TG، TC اختلاف معنیداری بین دو جنس نر و ماده مشاهده نشد (0/05P).
کلید واژگان
سرمکبد
عضله
تریگلیسرید کل
کلسترول کل
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-07-231398-05-01
ناشر
شرکت مهندسین مشاور شیل آمایشShil Amayesh Consulting Engineering Company
سازمان پدید آورنده
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایرانگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران




