نقش حفاظتی عصاره رازیانه بر کیفیت اسپرم منجمد یخ -گشایی شده قوچ قزل
(ندگان)پدیدآور
کریمی, امیربشارتی, مقصودنعمتی, ذبیح الهنوع مدرک
Textفیزیولوژی (جانوری)
زبان مدرک
فارسیچکیده
با کمک انجماد منی میتوان اسپرم را برای مدت طولانی ذخیره کرد، اما تغییرات بهوجود آمده در طی انجماد منی میتواند باعث تنش اکسیداتیو شده و باعث کاهش قدرت باروری آن گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه رازیانه بر پارامترهای کیفی اسپرم قوچ بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی میباشد. برای این منظور از 5 رأس قوچ قزل با سن 4-3 ساله هفتهای 2بار برای مدت 4هفته اسپرمگیری شد. نمونههای منی در هر بار پس از اطمینان از کیفیت لازم باهم مخلوط شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 7 سطح عصاره رازیانه (شامل 0، 2، 4، 6، 8، 10 و 12 میلیلیتر بر دسیلیتر رقیقکننده) بودند که بر نمونههای منی رقیق شده افزوده شدند. نمونهها برای مدت3 هفته در ازت مایع انجماد و نگهداری شدند. پس از یخگشایی فراسنجههای حرکتی اسپرم، یکپارچگی غشای پلاسمایی و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی اسپرم مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیزآماری نشان داد که عصاره رازیانه با اثرات آنتیاکسیدانی باعث کاهش اکسیداسیون لیپیدی غشای اسپرم در تیمارهای آزمایشی شد که در این ارتباط در گروه 12میلیلیتر کمترین غلظت مالون دیآلدهید مشاهده شد که نسبت به گروه شاهد تفاوت معنیدار داشت (0/05>P). بررسی فراسنجههای زندهمانی، یکپارچگی غشایی و پارامترهای حرکتی حاکی از آن بود که تیمار 6 میلیلیتر نسبت به سایر گروههای آزمایشی بهطور معنیداری باعث بهبودی شده است (0/05>P). بهنظر میرسد که بهطورکلی میتوان از خاصیت آنتیاکسیدانی رازیانه جهت کاهش استرس اکسیداتیو پس از انجماد در اسپرم قوچ استفاده کرد و برای این منظور غلظت 6 میلیلیتر عصاره در دسیلیتر رقیقکننده مناسب است.
کلید واژگان
استرس اکسیداتیوانجماد اسپرم
قوچ
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-12-221397-10-01
ناشر
شرکت مهندسین مشاور شیل آمایشShil Amayesh Consulting Engineering Company
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریزگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز




