نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorصالحی, فخرالدینfa_IR
dc.contributor.authorچراغی, رعناfa_IR
dc.date.accessioned1402-04-26T04:37:37Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-07-17T04:37:39Z
dc.date.available1402-04-26T04:37:37Zfa_IR
dc.date.available2023-07-17T04:37:39Z
dc.date.issued2023-02-20en_US
dc.date.issued1401-12-01fa_IR
dc.date.submitted2022-08-03en_US
dc.date.submitted1401-05-12fa_IR
dc.identifier.citationصالحی, فخرالدین, چراغی, رعنا. (1401). توسعه سیستم استنتاج تطبیقی فازی- عصبی در پیش‌بینی سینتیک انتقال جرم طی آب‌زدایی اسمزی- فراصوت سیب. نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی, 14(4), 73-90. doi: 10.22069/fppj.2022.20484.1713fa_IR
dc.identifier.issn2423-3544
dc.identifier.issn2423-3803
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22069/fppj.2022.20484.1713
dc.identifier.urihttps://fppj.gau.ac.ir/article_6349.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1008907
dc.description.abstractسابقه و هدف: آب‌زدایی اسمزی فرآیند خیساندن محصولات در محلول آبی حاوی نمک یا قند است که معمولاً برای میوه‌ها و سبزی‌ها استفاده می‌شود. روش آب‌زدایی اسمز- فراصوت می‌تواند کیفیت محصولات آب‌زدایی‌شده را با افزایش سرعت انتقال جرم و حفظ ویژگی‌های ظاهری بهبود بخشد. با وجود اینکه روش‌های آماری و ریاضی بسیاری برای پیش‌بینی سینتیک انتقال جرم در فرآیند آب‌زدایی اسمزی محصولات کشاورزی وجود دارد، اما استفاده از الگوریتم‌های هوشمند با ویژگی‌های مطلوب در سال‌های اخیر پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته است. هدف اصلی در این تحقیق پیش‌بینی درصد کاهش وزن، درصد جذب مواد جامد و درصد کاهش آب برش‌های سیب آب‌زدایی‌شده به روش اسمزی- فراصوت با استفاده از سیستم استنتاج تطبیقی فازی- عصبی یا انفیس است.مواد و روش‌ها: فرآیند اسمز- فراصوت با استفاده از دستگاه حمام فراصوت (vCLEAN1-L6، بکر، ایران) انجام شد. برش‌های سیب در حمام فراصوت حاوی محلول‌های ساکارز با بریکس 30، 40 و 50 درجه غوطه‌ور شدند. توان‌های اعمال شده فراصوت برابر 0، 75، و 150 وات، زمان تیمار فراصوت 10، 20، 30، 40، 50 و 60 دقیقه، فرکانس دستگاه 40 کیلوهرتز، و دمای سیستم نیز 50 درجه سلسیوس در نظر گرفته شد. رطوبت برش‌های سیب توسط آون در دمای 105 درجه سلسیوس و در مدت زمان 5 ساعت محاسبه گردید. مدل انفیس با 3 ورودی توان فراصوت (در سه سطح 0، 75 و 150 وات)، غلظت محلول ساکارز (در سه سطح 30، 40 و 50 درجه بریکس) و زمان اعمال فراصوت (در شش زمان 10، 20، 30، 40، 50 و 60 دقیقه) برای پیش‌بینی سینتیک انتقال جرم طی آب‌زدایی اسمزی- فراصوت برش‌های سیب، توسعه یافت.یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش توان فراصوت، زمان اعمال فراصوت و غلظت محلول اسمزی، درصد کاهش وزن نمونه‌ها افزایش یافت که این تغییرات به دلیل خروج بیشتر رطوبت از برش‌های سیب مشاهده گردید. ساختار شبکه انفیس بهینه شامل سه ورودی (توان فراصوت، زمان اعمال فراصوت و غلظت محلول اسمزی)، 48 تابع عضویت ورودی، 16 قانون در لایه میانی، 16 تابع عضویت خروجی و یک پاسخ خروجی (درصد کاهش وزن، درصد جذب مواد جامد و یا درصد کاهش آب) بود. مقادیر ضریب تبیین (r) برای پیش‌بینی پارامترهای درصد کاهش وزن، درصد جذب مواد جامد و درصد کاهش آب با استفاده از الگوریتم خوشه‌بندی کاهشی مبتنی بر انفیس نیز به ترتیب برابر با 952/0، 927/0 و 961/0 محاسبه شد.نتیجه‌گیری: سیستم انفیس به‌درستی پارامترهای خروجی فرآیند آب‌زدایی اسمزی سیب را تخمین زد؛ لذا استفاده از این روش در ساخت و توسعه سیستم‌های هوشمند کنترل فرآیندهای آب‌زدایی از محصولات کشاورزی توصیه می‌شود.fa_IR
dc.format.extent5270
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانfa_IR
dc.publisherGorgan University Of Agricultural Sciencesen_US
dc.relation.ispartofنشریه فرآوری و نگهداری مواد غذاییfa_IR
dc.relation.ispartofJournal of Food Processing and Preservationen_US
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22069/fppj.2022.20484.1713
dc.subjectآب‌زدایی اسمزیfa_IR
dc.subjectانتقال جرمfa_IR
dc.subjectانفیسfa_IR
dc.subjectسیبfa_IR
dc.subjectفراصوتfa_IR
dc.titleتوسعه سیستم استنتاج تطبیقی فازی- عصبی در پیش‌بینی سینتیک انتقال جرم طی آب‌زدایی اسمزی- فراصوت سیبfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقاله کامل علمی پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدانfa_IR
dc.citation.volume14
dc.citation.issue4
dc.citation.spage73
dc.citation.epage90


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد