اثرات ضدقارچی عصاره متانولی بومادران، آویشن، چایکوهی و پیاز کوهی بر کپک پنیسیلیومی مرکبات در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
گلچین نو, سمیهپوزشی میاب, بهنامنعمت الهی, سویلنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
وقفه طولانی بین زمان برداشت و مصرف مرکبات باعث ایجاد ضایعات زیادی از طریق ابتلا به بیماری های قارچی از جمله کپک سبز مرکبات ناشی از Penicillium digitatum می شود. یکی از روش های نوین مهار بیماری های پس از برداشت استفاده از عصاره های گیاهی است. این پژوهش برای ارزیابی فعالیت ضد قارچی عصاره چهار گیاه دارویی بومادران، آویشن، چای کوهی و پیاز کوهی در سطح آزمایشگاهی بر کپک سبز مرکبات انجام شد. عصاره گیری با استفاده از متانول با دستگاه دکانتور انجام شد. بررسی اثر بازدارندگی عصاره ها در رقت های 25/0، 5/0، 75/0 و 1 در هزار روی رشد میسیلیومی و اسپورزایی قارچ در محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی انجام شد. عصاره آویشن و پیاز کوهی در غلظت های 1 در هزار، به ترتیب 100 و 28% بر رشد میسیلیومی بازدارنده بودند ولی عصاره بومادران و چای کوهی در این غلظت فاقد اثر بازدارندگی بودند. همچنین عصاره پیاز کوهی و آویشن در غلظت 1 در هزار به طور کامل بر اسپورزایی قارچ بازدارنده بودند. عصاره آویشن و پیاز کوهی در غلظت 1 در هزار گزینه های مناسبی می توانند برای مهار کپک پنیسیلیومی مرکبات در شرایط انباری باشند.
کلید واژگان
بازدارنده اسپورزایی بازدارندگی میسیلیومی
عصاره گیاهی
کنترل طبیعی
Penicillium digitatum
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
گروه بیماریشناسی گیاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایرانگروه بیماریشناسی گیاهی، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران
گروه بیماریشناسی گیاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
شاپا
2423-79572423-7965




