بررسی اثر اسید جیبرلیک بر کیفیت گل و زمان گلدهی گل مریم Polianthes tuberosa L.
(ندگان)پدیدآور
مرتضایینژاد, فروغاعتمادی, نعمت اللهنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گل مریم از مهمترین گلهای شاخه بریده در کشور بوده و عوامل متعددی بر کیفیت گل و زمان گلدهی آن تأثیر دارد. از جمله مهمترین این عوامل، تنظیمکنندههای رشد به ویژه هورمون اسید جیبرلیک میباشد. در این تحقیق به منظور تعیین اثر تنظیمکننده اسید جیبرلیک بر زمان گلدهی و کیفیت گل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. برای این منظور پیازهای گل مریم رقم دابل با میانگین پیرامون 7-6 سانتیمتر تهیه گردید و تیمار هورمونی با غلظتهای 100، 200، 250، 300 قسمت در میلیون اسید جیبرلیک همراه با شاهد به روش خیساندن پیازها قبل از کاشت و همچنین خیساندن پیازها و محلولپاشی جوانه زایشی اعمال شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که در کلیه صفات، بین استفاده از هورمون به صورت غوطهوری قبل از کاشت با غوطهوری همراه با هورمون پاشی تفاوت معنیداری وجود نداشت، در صورتی که بین غلظتهای مختلف هورمون از نظر اغلب صفات اثر معنیداری مشاهده شد. مقایسه میانگین تاریخهای برداشت نشان داد که در هر دو روش بیشترین تعداد گل برداشت شده پس از سه و چهار هفته از شروع گلدهی به دست میآید. در مجموع استفاده از غلظت 300 قسمت در میلیون هورمون اسید جیبرلیک فقط به صورت غوطه ور نمودن پیاز قبل از کاشت، اثر قابل توجهی بر تعداد شاخه گل ایجاد شده نشان داد. همچنین مقایسه شاهد و تیمار هورمونی نشان داد که استفاده از این هورمون باعث جلو افتادن زمان گلدهی میگردد. لذا با توجه به این بررسی، برای تولید گل، پیازچه و همچنین تسریع گلدهی، استفاده از غلظت 300 قسمت در میلیون هورمون اسید جیبرلیک با روش غوطهور نمودن پیاز قبل از کاشت پیشنهاد میگردد.
کلید واژگان
گل مریمهورمون
اسید جیبرلیک
زمان گلدهی
کیفیت گل
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2010-04-211389-02-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آراد اسلامی واحد خوراسگان.استادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
شاپا
2423-79572423-7965




