بررسی فنولوژی رشد ارقام مختلف سویا بعد از برداشت برنج در گیلان
(ندگان)پدیدآور
اخگری, حسنصداقت حور, شهرامنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کشت دوم محصولات زراعی یکی از راهکارهای مورد توجه در افزایش بهرهوری در کشاورزی میباشد. به منظور افزایش بهرهوری شالیزارهای گیلان از طریق استفاده بهینه از زمین در واحد زمان، اقدام به ارزیابی کشت تناوبی برنج وسویا شد. در این آزمایش برنج به عنوان گیاه اصلی و سویا به عنوان گیاه دوم کشت شدند. قبل از برداشت برنج، اقدام به خزانهگیری سویا و تولید نشاء سویا شد. بلافاصله پس از برداشت برنج و آمادهسازی بستر شالیزار برای کشت دوم، نشاء هفت رقم سویا در بلوکهای مربوطه کاشته شد. صفات هفت رقم سویادر قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. طی انجام این مطالعه، مراحل رشدونمو رویشی و زایشی گیاهچهها و بوتههای سویا از زمان کاشت دانه در خزانه تا برداشت محصول (در زمین اصلی) مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده بیشترین تلفات خزانه، کمترین عملکرد دانه، کمترین ارتفاع بوته، بیشترین زردی ناشی از آب ماندگی در پای بوتهها و کمترین ارتفاع اولین غلاف در هر بوته مربوط به رقم SRF بود. کمترین تلفات گیاهچه های سویا در خزانه مربوط به رقم ویلیامز (با6/96 درصد بوته سالم) بود. صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخههای جانبی و عملکرد دانه در سطح 1% و صفات ارتفاع اولین غلاف و تعداد دانه در هر بوته در سطح 5% دارای اختلاف معنی دار بین ارقام مورد آزمایش بودند. مقایسه میانگین دادههای مربوط به عملکرد دانه نشان داد که ارقام پشم باقلا و L11دارای بیشترین عملکرد دانه به ترتیب 5/194 و1/196 گرم در مترمربع بودهاند درحالی که رقم SRF کمترین عملکرد را به خود اختصاص داد.
کلید واژگان
کشت دومبرنج
کشت نشایی
سویا
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2006-09-231385-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشتعضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
شاپا
2423-79572423-7965




