اثر سطوح کود نیتروژن و فواصل کشت بر عملکرد دانه و خصوصیات مرفولوژیکی کشت دوم کلزا بعد از برنج
(ندگان)پدیدآور
ربیعی, محمدجیلانی, مهردادنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر سطوح کود نیتروژن و فواصل کشت بر عملکرد دانه و خصوصیات مرفولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 308 در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور به مدت دو سال زراعی به مرحله اجرا درآمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول، سطوح نیتروژن از منبع کود اوره در چهار سطح، شامل: 98، 140، 182 و 224 کیلوگرم در هکتار بود. فاکتور دوم، فاصله خطوط کاشت در سه سطح، شامل: 20، 25 و 30 سانتیمتر بود. در این آزمایش صفات مهم زراعی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت، عملکرد دانه، عملکرد روغن، زمان شروع گلدهی و طول دوره رویش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب بین تیمارها بیانگرآن بود که بین سال های مورد آزمایش، از نظر عملکرد دانه اختلاف معنیداری وجود نداشت. بین سطوح نیتروژن، تیمار مصرف 224 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیشترین عملکرد دانه (2189 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (1001 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (7142 کیلوگرم در هکتار)، ارتفاع بوته (9/111 سانتیمتر) و ارتفاع پایینترین شاخه خورجین دار از سطح زمین را با میانگین 4/34 سانتیمتر دارا بود. از میان فواصل ردیفهای کاشت، فاصله 20 سانتیمتر با 1947، 4/887 و 6652 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه، عملکرد روغن و عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع بوته (9/109 سانتیمتر) را دارا بود. اگرچه تیمار مصرف 224 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در فاصله کشت 20 سانتیمتر بیشترین عملکرد دانه و روغن را به همراه داشت، ولی اثر متقابل بین سطوح نیتروژن و فواصل کشت معنیدار نبود.
کلید واژگان
اورهتراکم کاشت
عملکرد روغن
کلزا
کشت دوم
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2012-09-221391-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
پژوهشگر مؤسسه تحقیقات برنج کشورپژوهشگر مؤسسه تحقیقات برنج کشور
شاپا
2423-79572423-7965




