ارتباط دریافت چای، قهوه و کافئین با بروز بیماری مزمن کلیوی: مطالعه قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
گائینی, زهرامیرمیران, پروینبهادران, زهراعزیزی, فریدون
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه و اهداف: رژیم غذایی از عوامل اثرگذار در بروز بیماری مزمن کلیوی است. با توجه به مطالعات اندک با نتایج متناقض درزمینه ارتباط دریافت کافئین و بیماری مزمن کلیوی، مطالعه حاضر بهمنظور بررسی رابطه مصرف کافئین، چای و قهوه در درازمدت بر بروز بیماری انجام شد.
روش کار: دریافتهای رژیمی 1780 نفر از بزرگسالان شرکتکننده در فاز سوم مطالعه قند و لیپید تهران، با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی گردید. جهت تخمین نسبت شانس بیماری مزمن کلیوی بعد از حدود 6 سال پیگیری، از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن افراد در ابتدای مطالعه 15/40± 33/96 سال بود. طی حدود 6 سال پیگیری، نسبت شانس بیماری مزمن کلیوی 17/9 درصد بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوش گر، نسبت شانس بیماری مزمن کلیوی با هیچیک از سهک های دریافت چای، قهوه یا کافئین ارتباط معناداری را نشان نداد (نسبت شانس و حدود اطمینان تعدیلشده بروز بیماری در سهک سوم دریافت چای و کافئین نسبت به سهک اول و مصرفکنندگان قهوه نسبت به افرادی که قهوه مصرف نمیکردند، به ترتیب شامل (1/25-0/68) 0/92، (1/21-0/63) 0/87، (1/51-0/90) 1/17 بود).
نتیجهگیری: رابطه معکوس و غیرمعنادار بین مصرف چای و کافئین با بیماری مزمن کلیوی و همچنین رابطه مستقیم و غیرمعنادار بین مصرف قهوه و بیماری مشاهدهشده در این مطالعه، لزوم مطالعات آیندهنگر بیشتری را جهت بررسی اثرات دریافتهای غذایی بر بروز بیماری مزمن کلیوی بیان میدارد.
کلید واژگان
چایقهوه
کافئین
بیماری مزمن کلیوی
تخصصي
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2022-12-011401-09-10
ناشر
انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایرانسازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز، پژوهشکده علوم و غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایراندکتری تخصصی تغذیه، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز، پژوهشکده علوم و غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
دکتری تخصصی تغذیه، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز، پژوهشکده علوم و غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
فوق تخصص غدد، مرکز تحقیقات غدد درون ریز، پژوهشکده علوم و غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
شاپا
1735-74892228-7507



