| dc.contributor.author | شهسواری, غلامرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | موید کاظمی, علیرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | نوری یزدان, نگار | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1402-01-21T00:24:38Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2023-04-10T00:24:39Z | |
| dc.date.available | 1402-01-21T00:24:38Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2023-04-10T00:24:39Z | |
| dc.date.issued | 2023-03-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1401-12-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | (2023). scientific magazine yafte, 24(4), 1-14. | en_US |
| dc.identifier.issn | 1563-0773 | |
| dc.identifier.uri | http://yafte.lums.ac.ir/article-1-3533-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/951182 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: دیابت نوع 2 یکی از اصلی ترین دلایل مرگ و میر و درمان آن یکی از اولویت های بالینی می باشد. هدف مطالعه ارزیابی اثر اسانس روغنی مرزه خوزستانی ( SKEO) و کارواکرول بر شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) ، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی پلاسما (TAC) و همینطور فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه از نوع تجربی می باشد. القای دیابت در موش های صحرایی نر ویستار با تزریق mg/kg 70 آلوکسان بصورت داخل صفاقی صورت گرفت. رت ها بصورت تصادفی به 5 گروه ده تایی تقسیم شدند. پس از دوره تیمار (20 روز) شاخص های پراکسیداسیون لیپیدی و هم چنین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در همولیزات تمامی گروه ها مورد سنجش قرار گرفت. SKEO با روش GC-Mass آنالیز گردید. آنالیز داده ها با استفاده از SPSS و آزمون های ANOVA یکطرفه و Tukeyانجام شد.
یافته ها: نتایج مطالعه ما نشان داد که میانگین مقادیر گلوتاتیون و TAC گروه های دیابتی تحت تیمار در هر دو دوز در مقایسه با گروه کنترل دیابتی افزایش ومیزانMDA در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش یافت (05/0>P). از طرف دیگر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گروه های تحت درمان نسبت به گروه رت های دیابتی افزایش معنا داری را نشان داد (05/0>P). آنالیز SKEO با روش GC-Mass نشان داد که کارواکرول (درصد) عمده ترین ترکیب این عصاره را تشکیل می دهد.
بحث و نتیجه گیری: طبق نتایج عمده ترین ترکیب SKEO ، کارواکرول بوده و دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشد. گروه های تیمار شده با SKEO و کارواکرول هر دو کاهش معناداری در میزان MDA و افزایش شاخص های دفاع آنتی اکسیدانش نشان دادند. | fa_IR |
| dc.format.extent | 276 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | scientific magazine yafte | en_US |
| dc.relation.ispartof | مجله علمی پژوهشی یافته | fa_IR |
| dc.subject | دیابت ملیتوس | fa_IR |
| dc.subject | کارواکرول | fa_IR |
| dc.subject | اسانس روغنی گیاه مرزه خوزستانی | fa_IR |
| dc.subject | علوم آزمایشگاهی | fa_IR |
| dc.title | بررسی اثرمقایسه ای اسانس روغنی Satureja khuzestanica Jamzad و کارواکرول بر پراکسیداسیون لیپیدی، آنزیم های آنتی اکسیدان ، گلوتاتیون و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی پلاسما در رتهای دیابتی شده با آلوکساین | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | بیوشیمی بالینی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات گیاهان دارویی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه داخلی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 24 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 1 | |
| dc.citation.epage | 14 | |