نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorزینلی پور, نجمهfa_IR
dc.contributor.authorعاقبتی, فاطمهfa_IR
dc.date.accessioned1402-01-11T01:26:42Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-03-31T01:26:43Z
dc.date.available1402-01-11T01:26:42Zfa_IR
dc.date.available2023-03-31T01:26:43Z
dc.date.issued2022-11-22en_US
dc.date.issued1401-09-01fa_IR
dc.date.submitted2021-11-18en_US
dc.date.submitted1400-08-27fa_IR
dc.identifier.citationزینلی پور, نجمه, عاقبتی, فاطمه. (1401). تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید بر بهبود تحمل به تنش کم آبی در سبزی خرفه (Portulaca oleracea). علوم باغبانی, 36(3), 683-691. doi: 10.22067/jhs.2022.73535.1106fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.73535.1106
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_41619.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/944196
dc.description.abstractکمبود آب از تنش‌های مهم غیرزیستی است که رشد گیاه و تولید محصول را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این پژوهش جهت بررسی اثر تیمار‌ گابا (گاما آمینو بوتیریک اسید) در غلظت‌های مختلف بر عملکرد رویشی و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی سبزی دارویی خرفه به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه سبزی‌کاری دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. تیمارهای استفاده شده در این آزمایش شامل؛ فواصل آبیاری هر 7 روز (شاهد)، هر 14 روز (تنش متوسط) و هر 21 روز یکبار (تنش شدید) در کرت‌های اصلی و محلول‌پاشی با گابا در سه سطح  صفر، 20 و 40 میلی‌مولار در کرت‌های فرعی بودند. پارامترهایی از جمله؛ ارتفاع بوته، عملکرد رویشی، درصد رطوبت نسبی برگ، میزان پرولین، قندهای محلول، مالون‌دی‌آلدئید، فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمار 40 میلی‌مولار گابا و در تنش با دور آبیاری هر 21 روز یکبار موجب حفظ بهتر میزان عملکرد رویشی حدود (19 درصد)، ارتفاع بوته (34 درصد)، رطوبت نسبی برگ (14 درصد)، پرولین برگ (11 درصد) و قندهای محلول (45 درصد) در مقایسه با گیاهان شاهد که گابا دریافت نکرده بودند، شد. هم‌چنین هر دو غلظت کاربردی گابا فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان را در مقایسه با شاهد در همه سطوح آبیاری به کار رفته ارتقاء بخشیدند. بنابراین کاربرد ترکیب زیستی گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) سبب تعدیل اثرات مخرب تنش کم آبی بر سبزی خرفه شده است. در نهایت استفاده از گابای40 میلی‌مولار برای افزایش و حفظ بهتر پارامترهای کمی و کیفی خرفه و ایجاد مقاومت به تنش کم آبی در این گیاه توصیه می­شود.fa_IR
dc.format.extent596
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.73535.1106
dc.subjectپرولینfa_IR
dc.subjectسوپراکسید دیسموتازfa_IR
dc.subjectقندهای محلولfa_IR
dc.subjectکربوهیدراتfa_IR
dc.subjectگاباfa_IR
dc.subjectسبزیکاریfa_IR
dc.titleتأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید بر بهبود تحمل به تنش کم آبی در سبزی خرفه (Portulaca oleracea)fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentبخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.fa_IR
dc.citation.volume36
dc.citation.issue3
dc.citation.spage683
dc.citation.epage691
nlai.contributor.orcid0000-0003-1208-9113


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد