تأثیر عصارهی گلبرگ (Crocus sativus) و آب قلیایی الکترولیز شده در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
(ندگان)پدیدآور
طهماسبی, عبدالمنصورموحدنسب, مهردادحامدی, ملیکاوثوقی پوستین دوز, وحیدلطفی, رضا
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: گلبرگ زعفران حاوی ترکیبات فلاونوئیدی، گیکوزیدی وآنتوسیانینها است. با توجه به روند افزایش مصرف گیاهان دارویی در طب جدید بهمنظور درمان برخی از بیماریها، مطالعهی پیشرو بهمنظور بررسی اثر بخشی عصارهی هیدروالکلی گلبرگ زعفران و آب قلیایی در مقایسه با داروی تجاری متفورمین بر سطح گلوکز خون موشهای صحرایی دیابتی طراحی و اجرا گردید.
روشها: در این آزمایش، 28 سر موش صحرایی نر ویستار به 4 گروه تقسیم شدند. 1) موشهای صحرایی دیابتی (کنترل منفی)، 2) موشهای صحرایی دیابتی که روزانه mg200 عصارهی خشک گلبرگ زعفران دریافت میکردند 3) موشهای صحرایی دیابتی که بهصورت آزاد به آب قلیایی دسترسی داشتند 4) موشهای صحرایی دیابتی که روزانه mg/kg BW100 متفورمین دریافت میکردند. مدت اجرای آزمایش 28 روز در نظر گرفته شد. در طی این مدت خوراک و آب مصرفی بهصورت روزانه و وزن بهصورت هفتگی اندازهگیری و ثبت میگردید. در پایان آزمایش شاخصهای بیوشیمیایی خون اندازهگیری شد.
یافتهها: وزن و تریگلیسرید خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت درحالیکه خوراک مصرفی، آب مصرفی، انسولین، گلوکز، کلسترول، HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا)، LDL (لیپوپروتئین با چگالی پایین) و آنزیمهای کبدی بهطور معنیداری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت.
نتیجهگیری: بر طبق نتایج، استفاده از آب قلیایی و عصارهی گلبرگ زعفران بهصورت مثبتی باعث کاهش گلوکز خون موشهای صحرایی گردید و همچنین تأثیرات معنیداری بر مصرف خوراک و آب، کلسترول، HDL و LDL حیوانات داشت. با این حال تأیید قطعی نتایج این آزمایش نیازمند مطالعات و بررسیهای بیشتر در این زمینه است.
کلید واژگان
دیابتموش صحرایی
گلبرگ زعفران
آب قلیایی
متفورمین
تخصصي
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2022-11-011401-08-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی تهرانسازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایرانگروه علوم دامی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
گروه علوم دامی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
گروه علوم دامی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
گروه علوم دامی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
2345-40082345-4016



