| dc.contributor.author | حاج هاشمی, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | مسلمی, الهام | fa_IR |
| dc.contributor.author | صانعی, پروانه | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-12-14T14:56:57Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2022-03-05T14:56:57Z | |
| dc.date.available | 1400-12-14T14:56:57Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2022-03-05T14:56:57Z | |
| dc.date.issued | 2021-07-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1400-04-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | حاج هاشمی, زهرا, مسلمی, الهام, صانعی, پروانه. (1400). ارتباط میان سطوح سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D و چاقی شکمی در بزرگسالان: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز. مجله دیابت و متابولیسم ایران, 21(2), 59-78. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2345-4008 | |
| dc.identifier.issn | 2345-4016 | |
| dc.identifier.uri | http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-6038-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/881521 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: اگرچه بسیاری از مطالعات مشاهدهای ارتباط میان سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی را بررسی کردهاند، یافتهها متناقض است. این مرورسیستماتیک و متاآنالیز دوز-پاسخ بهمنظور جمعبندی این ارتباط در بزرگسالان در مطالعات مشاهدهای انجام شد. روشها: تمامی مطالعات چاپ شده تا مِی2020میلادی در 5 پایگاه اطلاعاتی مورد جستوجو قرارگرفتند. 41 مطالعهی مشاهدهای که ارتباط بین سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی را بهصورت نسبت شانس (OR)، نسبت خطر(RR) یا خطر نسبی (HR) بههمراه فاصلهی اطمینان 95% (CI) گزارش کرده بودند، در این مطالعه گنجانده شدند. یافتهها: بهطور کلی44 اندازهی اثر، از 36 مطالعهی مقطعی که بر روی 257699 فرد انجام شده، نشان داد که سطوح سرمی بالای ویتامین D در مقایسه با سطوح پایینی، با 23% کاهش شانس چاقی شکمی مرتبط است (83/0-71/0:CI%95;77/0:OR). پس از انجام آنالیز زیرگروهی، تقریباً درهمهی زیرگروهها ارتباط معناداری مشاهده شد. براساس آنالیز دوز-پاسخ خطی، هر nmol/l 25 افزایش در سطوح سرمی ویتامین D با8% کاهش خطر چاقی شکمی همراه بود (99/0-85/0:CI%95;92/0:OR). بعد از محدود کردن آنالیز به مطالعات با نمونهگیری تصادفی (17 مطالعه با 242135 نفر)، همان ارتباط معنادار و معکوس حاصل شد (87/0-71/0:CI%95;79/0:OR). همچنین در مطالعات با نمونهگیری تصادفی، هرnmol/l 25 افزایش در سطوح سرمی ویتامین D با10% کاهش خطر چاقی شکمی همراه بود (99/0-82/0:CI%95;90/0:OR). نتیجهگیری: در این مطالعهی متاآنالیز که بر روی مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شد، ارتباط معنادار و معکوس و خطی بین سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی مشاهده گردید. این ارتباط در مطالعات با نمونهگیری تصادفی نیز مشاهده شد. در پایان، برای تعیین ارتباط علت و معلولی نیاز به مطالعات آیندهنگر است. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تهران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دیابت و متابولیسم ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Diabetes and Lipid Disorders | en_US |
| dc.subject | 25-هیدروکسی ویتامین D | fa_IR |
| dc.subject | چاقی شکمی | fa_IR |
| dc.subject | اندازهی دورکمر | fa_IR |
| dc.subject | سیستماتیک ریویو | fa_IR |
| dc.subject | متاآنالیز | fa_IR |
| dc.subject | عمومى | fa_IR |
| dc.title | ارتباط میان سطوح سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D و چاقی شکمی در بزرگسالان: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | کمیتهی تحقیقات دانشجویی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوشیمی و رژیم درمانی، مرکز تحقیقات تغذیه | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی | fa_IR |
| dc.citation.volume | 21 | |
| dc.citation.issue | 2 | |
| dc.citation.spage | 59 | |
| dc.citation.epage | 78 | |