| dc.contributor.author | علیزاده سالطه, سعیده | fa_IR |
| dc.contributor.author | امانی, مینا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-12-10T19:43:51Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2022-03-01T19:43:51Z | |
| dc.date.available | 1400-12-10T19:43:51Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2022-03-01T19:43:51Z | |
| dc.date.issued | 2022-02-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1400-12-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2020-11-28 | en_US |
| dc.date.submitted | 1399-09-08 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | علیزاده سالطه, سعیده, امانی, مینا. (1400). ارزیابی تأثیر اقلیم بر مواد مؤثره زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) در منطقه بناب شهرستان مرند. علوم باغبانی, 35(4), 579-590. doi: 10.22067/jhs.2021.61978.0 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.61978.0 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_40503.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/843200 | |
| dc.description.abstract | زعفران (Crocus sativus L.) محصولی ارزشمند و نیمه مقاوم به خشکی است که میتواند در شرایط بسیار متفاوت آب و هوایی مورد کشت و کار قرار گیرد. مهمترین ترکیبهاى شیمیایى زعفران را کروسین، پیکروکروسین و مشتقهاى کروسین تشکیل میدهند که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند و در داروسازی کاربرد دارند. در این پژوهش اثر اقلیم شهرستان مرند، استان آذربایجانشرقی طی دو سال زراعی بر کمیت و کیفیت و خصوصیات آنتیاکسیدانی قسمتهای مختلف زعفران تولیدی در این منطقه بررسی شد. عوامل اقلیمی حاکم بر این منطقه طی دو سال متوالی 1393 و 1394 از نظر دما، بارندگی و رطوبت با استفاده از دادههای هواشناسی بررسی شد و میزان عملکرد زعفران در منطقه با استفاده از پرسشنامه از زعفرانکاران منطقه به دست آمد. از سوی دیگر، میزان ترکیبات کروسین، پیکروکروسین و سافرانال و فعالیت آنتیاکسیدانی قسمتهای مختلف زعفران شامل کلاله، خامه، پرچم و گلبرگها هر کدام به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد شهرستان مرند طبق روش طبقهبندی دومارتن، در طبقه اقلیم نیمهخشک قرار میگیرد و مقدار متابولیتهای کروسین در سال اول کشت 1393 (بیشترین میزان 306 میلیگرم بر گرم در اندام کلاله)، پیکروکروسین در سال دوم کشت 1394 (102/15 میلیگرم بر گرم در اندام کلاله) و سافرانال در سال دوم کشت 1394 (بیشترین میزان: 49/95 میلیگرم بر گرم در گلبرگ زعفران) و فعالیت آنتیاکسیدانی کلاله و گلبرگ زعفران در سال اول کشت 1393 (بهترتیب 30/43 و 88/32 درصد) بالاترین مقدار را داشت. منطقه بناب مرند آذربایجان شرقی در اثر تغییرات آب و هوایی منطقه مناسب برای کشت زعفران میباشد و کیفیت اندامهای مختلف زعفران در سالهای متوالی کشت چندساله زعفران متفاوت میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 570 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2021.61978.0 | |
| dc.subject | کیفیت | fa_IR |
| dc.subject | کلاله | fa_IR |
| dc.subject | مواد مؤثره | fa_IR |
| dc.subject | گیاهان دارویی | fa_IR |
| dc.title | ارزیابی تأثیر اقلیم بر مواد مؤثره زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) در منطقه بناب شهرستان مرند | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 35 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 579 | |
| dc.citation.epage | 590 | |