بررسی مقاومت به سرمازدگی جوانه های رویشی و زایشی ارقام و ژنوتیپهای مختلف گلابی در شرایط آب و هوایی مشهد
(ندگان)پدیدآور
خورشیدی, شادانداوری نژاد, غلامحسینسمیعی, لیلامقدم, محمدنوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گلابی بدلیل باز شدن زودتر جوانههای گل نسبت به سیب به سرمازدگی حساستر میباشد.به دنبال سرمای6/6- درجه سانتی گراد هشتم اسفند سال 1392 ارزیابی مقاومت به سرمازدگی در 23 ژنوتیپ معروف به گلابی درگزی و ارقام دیگر گلابی شامل بل دی جون، اسپادانا، کوشیا، دم کج،فرنگی،ترش و تبریزی در شرایط آب و هوایی مشهد انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. میزان سرمازدگی جوانههای رویشی و زایشی ژنوتیپهای گلابی درگزی و سایر ارقام با روش هدایت الکتریکی، تعیین میزان پرولین در جوانههای زایشی و مشاهدات ظاهری بررسی گردید. بالاترین هدایت الکتریکی جوانههای زایشی در ژنوتیپهای درگزی شماره 10 و 19 و ارقام ترش و تبریزی و پایینترین هدایت الکتریکی در ژنوتیپهای درگزی 8و 18 و رقم بل دی جون مشاهده شد. بیشترین هدایت الکتریکی جوانههای رویشی در ژنوتیپ های درگزی 10 و 19 و کمترین درژنوتیپ درگزی 21 و ارقام فرنگی و کوشیا مشاهده گردید.ژنوتیپ درگزی 20 بالاترین میزان پرولین (21 میکرو مول بر گرم) و ژنوتیپهای درگزی 2، 12، 13 و 14 و رقم اسپادانا مقدار ناچیزی پرولین (1/0 میکرو مول بر گرم)در جوانههای زایشی داشتند. همبستگی مثبت معنیداری بین میزان پرولین و هدایت الکتریکی مشاهده نشد. بر اساس تجزیه خوشهایی با استفاده از روش WARDژنوتیپها و ارقام در 2 گروه مختلف قرار گرفتند. ارقام و ژنوتیپهای گروه دوم آسیب ظاهری، هدایت الکتریکی و میزان پرولین بیشتری داشتند. به طور کلی با توجه به نتایج این آزمایش، ژنوتیپهای درگزی مقاومتهای متفاوتی به سرمازدگی نشان دادند که ممکن است منشا ژنتیکی متفاوت و یا ناشی از جهش در کلونهای این رقم باشد.
کلید واژگان
پرولینسرمازدگی
درگزی
نشت یونی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
سازمان پدید آورنده
دانشگاه فردوسی مشهددانشگاه فردوسی مشهد
پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد




