تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهچه های برخی توده های بومی کدو و پایه های هیبرید وارداتی مناسب پیوند
(ندگان)پدیدآور
فرهادی, علیآرویی, حسیننعمتی, حسینصالحی, رضاجوفریدا, فرانچسکونوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد گیاه، بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک میباشد. این تحقیق در دو آزمایش جداگانه کشت درون پتریدیش و کشت در بستر خاک درون کیسه نشا برای ارزیابی تحمل به شوری تعدادی از پایههای کدو در سال 92 و 93 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان انجام شد. جمعیتهای بومی از کدوی حلوایی (اصفهان و کوشک)، کدوی مسمایی (الور، تیران، کوشک و اصغرآباد)، کدوی تنبل (کرمانشاه، شهرضا، محمدیه و الور)، کدوی قلیانی، لیف، کدوی ماری و هیبریدهای بین گونهای (Ferro، 113، 910، 909، 913، 426 و152) جمعاً 20 تیمار در آزمایش اول استفاده شد. در آزمایش دوم جمعیت لیف و کدوی ماری و هیبریدهای 426 و 152 حذف گردید و توده بومی کدوی پوست کاغذی اضافه گردید. در واقع آزمایش دوم با 17 تیمار انجام شد. تنش شوری با کاربرد کلرید سدیم در سطوح (صفر، دو، چهار، شش، هشت و10 دسی زیمنس بر متر) برای آزمایش اول و سطوح (صفر، دو و چهار دسی زیمنس بر متر) برای آزمایش دوم انجام شد. با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. صفات سرعت و درصد جوانهزنی، قطر ساقه، طول ساقه و ریشه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، شاخص بنیه، حجم نسبی آب برگ و عدد اسپد (شاخص سبزینگی) اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد (که به استثنای نسبت ریشه به ساقه در آزمایش اول) کلیه صفات رشد اندازهگیری شده در کدوها در هر دو آزمایش در پاسخ به افزایش شوری کاهش معنی داری (05/0
کلید واژگان
تحمل به شوریجوانه زنی
رشد رویشی
شاخص بنیه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
سازمان پدید آورنده
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهاندانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه تهران
دانشگاه کاتانیا




