تأثیر گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد دو رقم سیبزمینی در شرایط کنترل شده
(ندگان)پدیدآور
خانی نژاد, سعیدخزاعی, حمید رضانباتی, جعفرکافی, محمدنوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سیب زمینی یکی از پر تولیدترین محصولات کشاورزی و از منابع غذایی با ارزش در کشورهای در حال توسعه میباشد. قارچهای میکوریزا نیز همزیست با ریشه اغلب گیاهان زراعی بوده و سبب بهبود در رشد و عملکرد آنها میشوند. در این راستا مطالعهای به منظور بررسی تأثیر گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد ارقام سیبزمینی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار (هفت گونه قارچ میکوریزا (G. mosseae،G. intraradices ، G. fasciculatum،G. versiform ، G. claroideum ، G. caledonium، A. longula) و تیمار شاهد ) و دو رقم سیبزمینی آگریا و فونتانه در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد از نظر تعداد غده و مقدار فسفر اندام هوایی بین دو رقم آگریا و فونتانه تفاوت معنیداری وجود نداشت اما سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و وزن کل غدهها در رقم فونتانه بیشتر از آگریا بود. تیمار شاهد و قارچهای A. longula به ترتیب کمترین (22 و 21 گرم) و گونههای G.intraradices، G. mosseaeو G. versiform به ترتیب بیشترین (60، 54 و 51 گرم) وزن غده را داشتند. قارچ G. mosseae در هر دو رقم آگریا و فونتانه تولید غده بالاتری (سه غده) داشت. متوسط وزن غده نیز در سیبزمینیهای تیمار شده با گونه G. versiform بیشتر از سایر تیمارها بود. گیاه میکوریزا توانایی جذب فسفر بالاتری را نسبت به گیاه غیر میکوریزا نشان داد.
کلید واژگان
آگریافونتانه
میکوریزا
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-02-201393-12-01
سازمان پدید آورنده
دانشگاه فردوسی مشهددانشگاه فردوسی مشهد
شرکت فناوران بذر یکتا
دانشگاه فردوسی مشهد




