| dc.contributor.author | همتی, خدایار | fa_IR |
| dc.contributor.author | اردوان پور, بختیار | fa_IR |
| dc.contributor.author | غزاییان, مینا | fa_IR |
| dc.contributor.author | اکبرپور, وحید | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-03-19T21:36:06Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2021-06-09T21:36:07Z | |
| dc.date.available | 1400-03-19T21:36:06Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2021-06-09T21:36:07Z | |
| dc.date.issued | 2019-11-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-09-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2014-04-22 | en_US |
| dc.date.submitted | 1393-02-02 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | همتی, خدایار, اردوان پور, بختیار, غزاییان, مینا, اکبرپور, وحید. (1398). مطالعه اثر بسترهای آلی کشت بر اجزای عملکرد و کیفیت و کمیت اسانس در چند اکوتیپ مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.) در شرایط آب و هوایی گرگان. علوم باغبانی, 33(3), 349-361. doi: 10.22067/jhorts4.v33i3.34301 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v33i3.34301 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_36947.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817806 | |
| dc.description.abstract | مرزه (Satureja hortensis L.) گیاهی است از خانواده نعناعیان که اسانس آن در صنایع دارویی و آرایشی و غذایی کاربرد زیادی دارد. هدف از این تحقیق مطالعه اثرات چند نوع بستر کشت آلی شامل: 1- خاک مزرعه (شاهد)، 2-کود دامی،3-کمپوست زباله شهری،4- خاکبرگ، 5- مخلوط بسترها به نسبت مساوی بر روی خصوصیات رویشی و زایشی و نیز کمیت و کیفیت اسانس در سه اکوتیپ مرزه تابستانه (کردستان، شیراز و یزد) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی شماره یک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. اکوتیپ شیراز دارای بیشترین درصد اسانس (2/1 درصد) در بین اکوتیپهای مختلف بود، ولی بین تیمارهای مختلف و بین اکوتیپ ها تفاوت معنی داری نشان نداد. اثر تیمارها بر روی اجزای اسانس شامل کارواکرول، گاماترپینن و پاراسیمن معنیدار بود. اسانس گیاهان در بستر مخلوط بیشترین میزان کارواکرول (69/74 درصد) را داشت. اکوتیپ یزد در بین اکوتیپها بیشترین میزان کارواکرول را نشان داد. در میان بسترهای کشت، تیمار شاهد بیشترین درصد گاماترپینن (48/5درصد) و بیشترین درصد پاراسیمن (76/1) را داشت و همه بسترهای آلی باعث کاهش معنیدار این ترکیب ها در اسانس شدند. همچنین در مقایسه اکوتیپهای مختلف، اکوتیپ شیراز دارای بیشترین میزان گاماترپینن و اکوتیپ کردستان بیشترین درصد پاراسیمن (69/1) بودند. با توجه به نتایج حاصله و اینکه اختلافی بین مصرف انواع کودهای آلی از لحاظ اجزای عملکرد و درصد اسانس مرزه مشاهده نشد، بنابراین در صورتی که هر یک از انواع کودهای آلی مورد استفاده در این آزمایش در دسترس بوده و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفهتر باشد، قابل توصیه برای کشاورزان و تولیدکنندگان گیاه دارویی مرزه میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 722 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v33i3.34301 | |
| dc.subject | مرزه تابستانه | fa_IR |
| dc.subject | بستر آلی | fa_IR |
| dc.subject | کمیت و کیفیت اسانس | fa_IR |
| dc.subject | اجزای عملکرد | fa_IR |
| dc.title | مطالعه اثر بسترهای آلی کشت بر اجزای عملکرد و کیفیت و کمیت اسانس در چند اکوتیپ مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.) در شرایط آب و هوایی گرگان | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | fa_IR |
| dc.contributor.department | علوم کشاورزی و منابع طببیعی گرگان | fa_IR |
| dc.contributor.department | محقق باغبانی، بخش تحقیقات زراعی باغی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیع | fa_IR |
| dc.citation.volume | 33 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 349 | |
| dc.citation.epage | 361 | |