نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorهمتی, خدایارfa_IR
dc.contributor.authorاردوان پور, بختیارfa_IR
dc.contributor.authorغزاییان, میناfa_IR
dc.contributor.authorاکبرپور, وحیدfa_IR
dc.date.accessioned1400-03-19T21:36:06Zfa_IR
dc.date.accessioned2021-06-09T21:36:07Z
dc.date.available1400-03-19T21:36:06Zfa_IR
dc.date.available2021-06-09T21:36:07Z
dc.date.issued2019-11-22en_US
dc.date.issued1398-09-01fa_IR
dc.date.submitted2014-04-22en_US
dc.date.submitted1393-02-02fa_IR
dc.identifier.citationهمتی, خدایار, اردوان پور, بختیار, غزاییان, مینا, اکبرپور, وحید. (1398). مطالعه اثر بسترهای آلی کشت بر اجزای عملکرد و کیفیت و کمیت اسانس در چند اکوتیپ مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.) در شرایط آب و هوایی گرگان. علوم باغبانی, 33(3), 349-361. doi: 10.22067/jhorts4.v33i3.34301fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v33i3.34301
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_36947.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817806
dc.description.abstractمرزه (Satureja hortensis L.) گیاهی است از خانواده نعناعیان که اسانس آن در صنایع دارویی و آرایشی و غذایی کاربرد زیادی دارد. هدف از این تحقیق مطالعه اثرات چند نوع بستر کشت آلی شامل: 1- خاک مزرعه (شاهد)، 2-کود دامی،3-کمپوست زباله شهری،4- خاکبرگ، 5- مخلوط بسترها به نسبت مساوی بر روی خصوصیات رویشی و زایشی و نیز کمیت و کیفیت اسانس در سه اکوتیپ مرزه تابستانه (کردستان، شیراز و یزد) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی شماره یک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. اکوتیپ شیراز دارای بیشترین درصد اسانس (2/1 درصد) در بین اکوتیپ‌های مختلف بود، ولی بین تیمارهای مختلف و بین اکوتیپ ها تفاوت معنی داری نشان نداد. اثر تیمارها بر روی اجزای اسانس شامل کارواکرول، گاماترپینن و پاراسیمن معنی‌دار بود. اسانس گیاهان در بستر مخلوط بیشترین میزان کارواکرول (69/74 درصد) را داشت. اکوتیپ یزد در بین اکوتیپ‌ها بیشترین میزان کارواکرول را نشان داد. در میان بسترهای کشت، تیمار شاهد بیشترین درصد گاماترپینن (48/5درصد) و بیشترین درصد پاراسیمن (76/1) را داشت و همه بسترهای آلی باعث کاهش معنی‌دار این ترکیب ها در اسانس شدند. همچنین در مقایسه اکوتیپ‌های مختلف، اکوتیپ شیراز دارای بیشترین میزان گاماترپینن و اکوتیپ کردستان بیشترین درصد پاراسیمن (69/1) بودند. با توجه به نتایج حاصله و اینکه اختلافی بین مصرف انواع کودهای آلی از لحاظ اجزای عملکرد و درصد اسانس مرزه مشاهده نشد، بنابراین در صورتی که هر یک از انواع کودهای آلی مورد استفاده در این آزمایش در دسترس بوده و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه‌تر باشد، قابل توصیه برای کشاورزان و تولیدکنندگان گیاه دارویی مرزه می‌باشد.fa_IR
dc.format.extent722
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v33i3.34301
dc.subjectمرزه تابستانهfa_IR
dc.subjectبستر آلیfa_IR
dc.subjectکمیت و کیفیت اسانسfa_IR
dc.subjectاجزای عملکردfa_IR
dc.titleمطالعه اثر بسترهای آلی کشت بر اجزای عملکرد و کیفیت و کمیت اسانس در چند اکوتیپ مرزه تابستانه (Satureja hortensis L.) در شرایط آب و هوایی گرگانfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانfa_IR
dc.contributor.departmentعلوم کشاورزی و منابع طببیعی گرگانfa_IR
dc.contributor.departmentمحقق باغبانی، بخش تحقیقات زراعی باغی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعfa_IR
dc.citation.volume33
dc.citation.issue3
dc.citation.spage349
dc.citation.epage361


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد