| dc.contributor.author | علیپور, حمید | fa_IR |
| dc.contributor.author | کافی, محمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | نظامی, احمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | محمدی, امیر حسین | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-03-19T21:24:20Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2021-06-09T21:24:21Z | |
| dc.date.available | 1400-03-19T21:24:20Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2021-06-09T21:24:21Z | |
| dc.date.issued | 2017-05-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1396-03-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2014-12-11 | en_US |
| dc.date.submitted | 1393-09-20 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | علیپور, حمید, کافی, محمد, نظامی, احمد, محمدی, امیر حسین. (1396). بررسی تحمل به شوری دانهال های ارقام تجاری و ژنوتیپ های محلی پسته (Pistacia vera L.) منطقه رفسنجان در شرایط کنترل شده. علوم باغبانی, 31(1), 70-80. doi: 10.22067/jhorts4.v0i0.42260 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.42260 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_35935.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817684 | |
| dc.description.abstract | در ایران عمده اراضی زیرکشت پسته در حاشیه کویر قرار دارد و یکی از مشکلات عمده این اراضی شوری خاک و آب آبیاری است که رشد و عملکرد گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد. در این تحقیق اثرات شوری روی خصوصیات رشدی و مقدار عناصر معدنی دانهالهای 10 رقم پسته (اکبری، احمدآقایی، کله قوچی، فندقی، بادامی، ابراهیمی، سیف الدینی و ژنوتیپهای G1، G2 وG3) به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مطالعه شد. عامل اصلی مقادیرشوری آب آبیاری (6/0، 15 و 30 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از نمک کلرور سدیم و عامل فرعی ارقام پسته بود. بذور پس از جوانهزنی در آزمایشگاه به داخل گلدان در گلخانه منتقل شدند و بعد از مرحله سه برگی، تیمارهای شوری به مدت چهارماه اعمال گردید. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزن خشک ساقه و ریشه، طول نهال، وزن خشک برگ، تعداد برگ، سطح برگ و قطر نهال کاهش داشت. با افزایش شوری، میزان عناصر سدیم و کلسیم در ریشه، ساقه و برگ افزایش و نسبت پتاسیم به سدیم در این اندامها کاهش یافت. ارقام فندقی و کله قوچی بیشترین و ژنوتیپهایG1 و G3 دارای کمترین میزان سدیم برگ بودند. ژنوتیپ G2 بیشترین میزان (3 درصد) و رقم کله قوچی کمترین میزان (4/1 درصد) پتاسیم برگ را دارا بودند. به طورکلی ژنوتیپهای محلی پسته ( G1، G2 و G3) جذب و انتقال سدیم کمتری را به برگ انجام دادند، به طوریکه ژنوتیپ G3 دارای بیشترین سدیم ریشه و کمترین سدیم ساقه و برگ بود. ژنوتیپG2 و رقم احمدآقایی به ترتیب با مقادیر 8/7 و 3/6 بیشترین نسبت پتاسیم به سدیم در برگ و رقم کلهقوچی کمترین نسبت (9/3) را داشت. به نظرمیرسد ارقام کله قوچی، فندقی و اکبری در مراحل اولیه رشد نسبتا حساس و ژنوتیپهای G1، G2 وG3 و رقم احمدآقایی نسبتا متحمل به شوری باشند. ارقام بادامی، ابراهیمی و سیف الدینی از نظر تحمل به شوری در حد متوسط بودند. | fa_IR |
| dc.format.extent | 1511 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.42260 | |
| dc.subject | خصوصیات رشدی | fa_IR |
| dc.subject | کلرور سدیم | fa_IR |
| dc.subject | نسبت پتاسیم به سدیم | fa_IR |
| dc.title | بررسی تحمل به شوری دانهال های ارقام تجاری و ژنوتیپ های محلی پسته (Pistacia vera L.) منطقه رفسنجان در شرایط کنترل شده | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه فردوسی مشهد | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه فردوسی مشهد | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه فردوسی مشهد | fa_IR |
| dc.contributor.department | موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده پسته، رفسنجان | fa_IR |
| dc.citation.volume | 31 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 70 | |
| dc.citation.epage | 80 | |