تنوع ژنتیکی، همبستگی و تجزیه علیت در تودههای بومی پیاز ایران
(ندگان)پدیدآور
موسوی زاده, سید علینوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی پارامترهای ژنتیکی تودههای بومی پیاز ایران، بذر 20 توده بومی در آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی طی دو سال کشت شد. تجزیه واریانس دادهها نشان داد که میان تودهها از نظر کلیه صفات مورد بررسی تنوع وجود دارد. عملکرد تک بوته پیاز بیشترین ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی را به ترتیب 81/27 و 27/24 درصد داشت. همچنین وراثت پذیری و بازده ژنتیکی این صفت بالا بود. عملکرد تک بوته پیاز همبستگی مثبت و معنی داری با طول برگ، تعداد برگ، قطرپیاز و طول پیاز در سطح فنوتیپی و ژنوتیپی داشت. تجزیه علیت نشان داد که قطر پیاز بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد تک بوته پیاز دارد. اثر غیر مستقیم طول برگ از طریق قطر پیاز بر عملکرد قابل توجه بود. بنابراین گزینش بوتههای با طول برگ بیشتر که دارای قطر سوخ زیادی هستند، میتواند در اصلاح برای افزایش عملکرد پیاز مفید باشد.
کلید واژگان
بازده ژنتیکیتنوع
طول برگ
عملکرد
قطر سوخ
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01




