بررسی مقایسهای خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره اتانولی و اسانس گیاه نعناع آبی (Mentha aquatica L.)
(ندگان)پدیدآور
علیزاده آملی, زهراعلیزاده آملی, زهرامهدی زاده, تورجمهدی زاده, تورجتاجیک, حسینتاجیک, حسیننوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی اسانسها و عصارههای گیاهی، ازنظر کاربرد آن در فرآوری مواد غذایی، داروسازی و طب سنتی دارای اهمیت میباشد. ﮔﻴﺎه اوﺟﻲ یا نعناع آبی، ﻳﻜﻲ از گونههای مهم خانواده نعناع بوده و توزیع گستردهای در مناطق شمال ایران دارد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی مقایسهای خصوصیات آنتیاکسیدانمی و ضد باکتریایی عصاره و اسانس گیاه نعناع آبی بود.
مواد و روش کار: برای تعیین محتوای تام فنولی اسانس و عصاره از روش فولین سیوکالتو و نیز ظرفیت آنتیاکسیدانی با روش فعالیت رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS اندازهگیری و با آنتیاکسیدان سنتزی BHT مقایسه شد. درنهایت فعالیت ضد میکروبی در قالب حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) و به روش میکرودایلوشن موردسنجش قرار گرفت.
یافتهها: محتوای فنلی تام برای عصاره و اسانس به ترتیب 10/231 و 3/23 میلیگرم اسیدگالیک بر گرم بود که اختلاف معنیداری با همدیگر داشتند (p0.05)..
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه حاکی از آن بود که عصاره اتانولی باوجود بالا بودن قدرت آنتیاکسیدانی، اثرات ضد میکروبی چندانی نشان نداد. در مقایسه اسانس روغنی آن بر روی باکتریهای موردمطالعه مؤثر بود. بر اساس نتایج این تحقیق میتوان با ترکیب اسانس و عصاره اوجی جهت رسیدن به یک ترکیب با قدرت ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی دست یافت.
کلید واژگان
فعالیت آنتیاکسیدانیفعالیت ضد میکروبی
اسانس
عصاره
گیاه اوجی
تغذیه
شماره نشریه
11تاریخ نشر
2021-01-011399-10-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
دانشگاه ارومیهدانشگاه ارومیه
دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه(نویسنده مسئول)
دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه(نویسنده مسئول)
استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه
استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه




