تأثیر مکملیاری N-استیل سیستئین بر پارامترهای کیفیت اسپرم و مارکرهای بیوشیمیایی افراد نابارور: یک مرور سیستماتیک بر روی مطالعات کارآزمایی بالینی
(ندگان)پدیدآور
شیرانی, مهسانوری, مهرانعسکری, غلامرضانوع مدرک
Textمروري
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: یکی از مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد ناباروری آسیب اکسیداتیو به سلول های بیضه توسط رادیکال های آزاد می باشد.-N استیلسیستئین (NAC) از جمله ترکیبات آنتیاکسیدان است که قادر به بازیافت رادیکال های آزاد، جلوگیری از آسیب بافتی و همچنین محافظت از اسپرم می باشد. هدف از انجام این مطالعه خلاصه کردن اطلاعات کارآزمایی های بالینی انجام شده در رابطه با بررسی اثر NAC بر روی پارامترهای استرس اکسیداتیو، تعداد، حرکت و مرفولوژی اسپرم در مردان نابارور است.
مواد و روش ها: با جست وجو در پایگاه های علمی PubMed، Google Scholar، Science Direct، Scopus و Web of Science بااستفاده از کلیدواژه هایN-Acetyl-L-cysteine, NAC, Infertility, Sterility مطالعات منتشرشده در بین سال های 2018-1990 استخراج شدند. از میان انواع مطالعات استخراجشده، فقط کارآزمایی های بالینی به مطالعه، وارد و انواع دیگر ازجمله: مطالعات مقطعی، آینده نگر، گذشته نگر، مروری و... خارج شدند. بنابراین معیار ورود به مطالعه، مکملیاری N-استیلسیستئین در نظر گرفته شد.
نتایج:NAC به عنوان بخشی از گلوتاتیون، در بازسازی ذخایر و افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی نقش دارد و به دلیل وجود گروه سولفیدریل در آن، توانایی پاکسازی رادیکال های آزاد از طریق واکنش با گونه های فعال اکسیژن دار را دارا میباشد. از سویی دیگر، افزایش تولید گونه های فعال اکسیژن در اثر عدم تعادل بین مواد پراکسید و آنتی اکسیدان، بر روی غشای پلاسمایی اسپرم، می تواند اثر منفی بر عملکرد اسپرم داشته باشد.
نتیجه گیری: در بیشتر مطالعات تأثیر مثبت مکمل NAC بر روی پارامترهای اسپرمی، ظرفیت آنتیاکسیدانی و آنزیمهای آنتیاکسیدانی اثبات شده است، اما به دلیل کمبودن مطالعات، نیاز به کارآزمایی های بیشتری می باشد.
کلید واژگان
ناباروباروری
پارامترهای کیفیت اسپرم
N-استیل سیستئین
NAC
عمومى
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-08-011398-05-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی کاشانسازمان پدید آورنده
دانشکده علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایراندانشکده علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
شاپا
1029-78552008-9821




