بررسی اثر عصاره الکلی برگ چای کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl) بر ترمیم نورونهای آلفای شاخ قدامی نخاع پس از ایجاد آسیب فشاری در عصب سیاتیک موش صحرایی
(ندگان)پدیدآور
طهرانی پور, مریمعطاریان, فاطمهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: ضایعات اعصاب محیطی ایجاد شده در اثر حوادث، باعث تخریب جسم سلولی نورونهای شاخ قدامی نخاع میشوند. گاهی عصارههای گیاهی میتوانند در ترمیم این ضایعات موثر باشند. گیاه چای کوهی از خانواده نعنائیان دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد آپوپتوزی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ترمیمی عصاره الکلی برگ گیاه چای کوهی بر نورونهای آلفای شاخ قدامی نخاع پس از ایجاد آسیب فشاری در عصب سیاتیک موشهای صحرایی نر میباشد.
مواد و روش ها: در این تحقیق تجربی 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بهطور تصادفی به شش گروه کنترل، آسیب فشاری و گروههای آسیب فشاری و تیمار با دوزهای 25، 50، 75 و 100 mg/Kg (6=n) تقسیم شدند. به منظور ایجاد آسیب فشاری، عصب سیاتیک با استفاده از قیچی قفل دار به مدت 60 ثانیه در معرض فشرده شدن قرار گرفت. عصاره الکلی چای کوهی به صورت تزریق درون صفاقی طی هفتههای اول و دوم پس از آسیب صورت گرفت، پس از 28 روز از زمان آسیب فشاری حیوانات تحت پرفیوژن شده و پس از نمونهبرداری از نخاع ناحیه کمری، تراکم نورونها با روش های دایسکتور و استریولوژی محاسبه شد.
نتایج: بر اساس یافتهها تراکم نورونی در گروه آسیب فشاری نسبت به کنترل کاهش معنیداری داشت (0/001>P). هم چنین، تراکم نورونی گروههای تیمار در مقایسه با گروه آسیب فشاری افزایش معنیداری نشان داد (0/01>P).
نتیجهگیری: عصاره الکلی برگ گیاه چای کوهی دارای اثرات ترمیمی روی نورونهای شاخ قدامی نخاع پس از ایجاد ضایعه است که احتمالا از طریق فعالیت آنتی اکسیدانتی و ضد التهابی عمل می نماید.
کلید واژگان
نورون حرکتی آلفاآسیب فشاری
ترمیم
عصب سیاتیک
چای کوهی
medicine
paraclinic
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2016-11-011395-08-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی کاشانسازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامیگروه زیست شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد، ایران
شاپا
1029-78552008-9821




