نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorمهدی قربانیانfa_IR
dc.contributor.authorدکتر مهدی رزاقی‌ابیانهfa_IR
dc.contributor.authorدکتر عبدالامیر علامهfa_IR
dc.contributor.authorدکتر معصومه شمس‌قهفرخیfa_IR
dc.contributor.authorدکتر غلامرضا باباییfa_IR
dc.contributor.authorدکتر محمدباقر رضاییfa_IR
dc.date.accessioned1399-08-23T20:40:59Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-11-13T20:41:00Z
dc.date.available1399-08-23T20:40:59Zfa_IR
dc.date.available2020-11-13T20:41:00Z
dc.date.issued2005-10-01en_US
dc.date.issued1384-07-09fa_IR
dc.identifier.citationمهدی قربانیان, دکتر مهدی رزاقی‌ابیانه, دکتر عبدالامیر علامه, دکتر معصومه شمس‌قهفرخی, دکتر غلامرضا بابایی, دکتر محمدباقر رضایی. (1384). تاثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در مجاورت گیاه چریش. فصلنامه پژوهش حکیم, 8(3), 54-60.fa_IR
dc.identifier.issn2383-3742
dc.identifier.urihttp://hakim.hbi.ir/article-1-294-fa.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/636620
dc.description.abstractمقدمه: آفلاتوکسین ‌ ها متابولیت ‌ های ثانویه سمی قارچی هستند که توسط سویه ‌ های مولد سم برخی از گونه ‌ های قارچ آسپرژیلوس بر روی مواد غذایی انسان و دام تولید می ‌ شوند. بدلیل خواص جهش ‌ زایی و سرطان ‌ زایی، این سموم از جمله عوامل مخاطره ‌ آمیز بهداشت عمومی در انسان و دام محسوب می ‌ گردند. مقابله با تولید آفلاتوکسین توسط قارچ ‌ های مولد و یا حذف آنها از مواد غذایی، توجه محققین زیادی را طی سال ‌ های گذشته بخود معطوف داشته است. گیاه چریش (نیم، آزادیراکتا ایندیکا) بعنوان یکی از عوامل مهار کننده تولید آفلاتوکسین توسط قارچ ‌ های مولد شناخته شده است. در تحقیق حاضر تأثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در حضور غلظت ‌ های مختلف عصاره آبی برگ چریش بررسی گردید. روش ‌کار: قارچ مولد سم (آسپرژیلوس پارازیتیکوس NRRL 2999 ) در محیط سوکروز فقیر از املاح (SLS) در حضور غلظت ‌ های مختلف عصاره آبی برگ گیاه چریش (2/0، 8/0، 12/3، 5/12 و 50 درصد حجمی/ حجمی) در دوره ‌ های زمانی مختلف 2، 4، 6، 8، 10 و 12 روز در دمای 28 درجه سانتیگراد و شرایط متحرک 120 دور در دقیقه کشت داده شد. سپس وزن خشک میسلیومی تعیین گردید و محتوای آفلاتوکسین (AFB1)B1 میسلیومی و ترشحی با روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) اندازه گیری شد. نتایج: عصاره آبی برگ چریش فاقد هر گونه تاثیر معنی دار بر رشد آسپرژیلوس پارازیتیکوس بود. تولید آفلاتوکسین در نمونه های کنترل (بدون مجاورت با عصاره) در روز 8 به حداکثر رسید و سپس تا روز 12 در حد ثابت باقی ماند. مهار بیوسنتز آفلاتوکسین در مجاورت چریش از نوع وابسته به زمان و دوز بود. در نمونه های مجاور شده با عصاره، در فاصله زمانی 2 روز تغییری در تولید آفلاتوکسین نسبت به کنترل مشاهده نشد. غلظت 5/ 12 و 50 درصد عصاره در روز4 و روزهای 6 تا 12، منجر به کاهش تولید آفلاتوکسین شد که این کاهش در سطح P<0.05 با نمونه کنترل اختلاف معنی ‌ دار داشت. نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر نشان می ‌ دهد که عصاره آبی برگ گیاه چریش بصورت وابسته به زمان، بدون هر گونه تاثیر معنی ‌ دار بر رشد قارچ، موجب مهار سنتز آفلاتوکسین می ‌ گردد. به نظر می ‌ رسد تأثیر مهاری عصاره بر تولید سم در مراحل اولیه مسیر بیوسنتز آفلاتوکسین یعنی زمانی که ژن ‌ های مسوول بیوسنتز سم حداکثر فعالیت خود را در داخل سلول ‌ های قارچ دارند، رخ می ‌ دهد.  fa_IR
dc.format.extent293
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherوزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیfa_IR
dc.relation.ispartofفصلنامه پژوهش حکیمfa_IR
dc.subjectآفلاتوکسین B1fa_IR
dc.subjectچریشfa_IR
dc.subjectآسپرژیلوس پارازیتیکوسfa_IR
dc.subjectکروماتوگرافی لایه نازکfa_IR
dc.subjectزمان انکوباسیونfa_IR
dc.subjectعمومىfa_IR
dc.titleتاثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در مجاورت گیاه چریشfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeپژوهشیfa_IR
dc.citation.volume8
dc.citation.issue3
dc.citation.spage54
dc.citation.epage60


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد