| dc.contributor.author | رضایی, نادیا | fa_IR |
| dc.contributor.author | طاهباز, فریده | fa_IR |
| dc.contributor.author | کیمیاگر, مسعود | fa_IR |
| dc.contributor.author | علوی مجد, حمید | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T16:42:10Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T16:42:10Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T16:42:10Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T16:42:10Z | |
| dc.date.issued | 2006-05-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1385-02-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | رضایی, نادیا, طاهباز, فریده, کیمیاگر, مسعود, علوی مجد, حمید. (1385). بررسی تأثیر آموزش تغذیه بر فراسنجهای بیوشیمیایی ، وضعیت تغذیه و آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران مبتلا به دیابت نوع 1. مجله دیابت و متابولیسم ایران, 5(3), 244-256. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2345-4008 | |
| dc.identifier.issn | 2345-4016 | |
| dc.identifier.uri | http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-365-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/622945 | |
| dc.description.abstract | مراقبتهای پزشکی - تغذیه ای در بیماران مبتلا به دیابت، از بروز و پیشرفت عوارض جلوگیری میکند. یافته های متناقضی در زمینه تأثیر آگاهی بر بهبود کنترل متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 وجود دارد. این بررسی با هدف تعیین تأثیر آموزش تغذیه بر فراسنجهای بیوشیمیایی، وضعیت تغذیه و آگاهی، نگرش وعملکرد مبتلایان به دیابت نوع 1 انجام شد.روشها: مطالعه از نوع نیمه تجربی مداخله گر self-control بود. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. برای جمع آوری داده ها از روش مشاهده (اندازه گیری فشار خون فراسنجهای بیوشیمیایی و آنتروپومتریک ) و مصاحبه و تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزارهای SPSS و Food processor و آزمونهای آماری t مزدوج و مک نمار انجام شد. در شروع مطالعه فراسنجهای بیوشیمیایی با روشهای استاندارد اندازه گیری شد. پس از تکمیل پرسشنامه های KAP و یادآمد خوراک، بیماران به مدت 12 ساعت آموزش دیدند و سه ماه بعد از آموزش مجددا فراسنجهای بیوشیمیایی اندازه گیری و پرسشنامه KAP و یادآمد خوراک تکمیل شد و داده های قبل و بعد از آموزش مقایسه شدند. یافته ها: تعداد 30 بیمار مبتلا به دیابت با میانگین سنی 3/11 ± 8/30 (45-15) سال در این بررسی شرکت داشتند. میزان تحصیلات از ابتدایی تا فوق دیپلم متغیر بود. میانگین مدت ابتلا به بیماری 44/6 ± 9/10 سال بود. بعد از مداخله آموزشی، FBS، میزان HbA1C، کلسترول تام، LDL-C وتعداد دفعات هیپوگلیسمی در هفته کاهش یافت. دریافت درشت مغذیها، درمحدوده توصیه شده برای افراد مبتلا به دیابت بود. دریافت کربوهیدرات ساده و کلسترول کاهش و فولات، ویتامین C وفیبر افزایش یافت. دریافت کلسیم کمتر از میزان توصیه شده روزانه بود. نمره آگاهی و عملکرد افزایش یافت. در حالیکه آزمون مک نمار تغییر معنی داری در نگرش افراد در بعضی از موارد را نشان نداد. نتیجه گیری: یافته های این بررسی نشان داد که آموزش تغذیه موجب تغییرات معنی داری در فراسنجهای بیوشیمیایی، افزایش دریافت فیبر و ویتامین C و کاهش دریافت کلسترول و کربوهیدرات ساده شده و موجب بهبود کنترل متابولیک و هم چنین افزایش سطح آگاهی ، نگرش و عملکرد در این گروه از بیماران گردید. بنابراین آموزش تغذیه در کنار انسولین درمانی از عوامل مهم در کنترل بیماری دیابت نوع 1 میباشد. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تهران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دیابت و متابولیسم ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Diabetes and Lipid Disorders | en_US |
| dc.subject | آموزش تغذیه- وضعیت تغذیه | fa_IR |
| dc.subject | دیابت نوع 1 | fa_IR |
| dc.subject | فراسنجهای بیوشیمیایی | fa_IR |
| dc.subject | KAP | fa_IR |
| dc.subject | عمومى | fa_IR |
| dc.title | بررسی تأثیر آموزش تغذیه بر فراسنجهای بیوشیمیایی ، وضعیت تغذیه و آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.citation.volume | 5 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 244 | |
| dc.citation.epage | 256 | |