نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorدکتر فرزاد شیدفرfa_IR
dc.contributor.authorدکتر سیدعلی کشاورزfa_IR
dc.contributor.authorدکتر محمود جلالیfa_IR
dc.contributor.authorدکتر سید رضا میریfa_IR
dc.contributor.authorدکتر محمدرضا اشراقیانfa_IR
dc.contributor.authorدکتر شهین یاراحمدیfa_IR
dc.contributor.authorدکتر فریدون سیاسیfa_IR
dc.date.accessioned1399-08-23T15:34:17Zfa_IR
dc.date.accessioned2020-11-13T15:34:17Z
dc.date.available1399-08-23T15:34:17Zfa_IR
dc.date.available2020-11-13T15:34:17Z
dc.date.issued2002-03-01en_US
dc.date.issued1380-12-10fa_IR
dc.identifier.citationدکتر فرزاد شیدفر, دکتر سیدعلی کشاورز, دکتر محمود جلالی, دکتر سید رضا میری, دکتر محمدرضا اشراقیان, دکتر شهین یاراحمدی, دکتر فریدون سیاسی. (1380). مقایسه اثرات اسیدهای چرب امگاـ3، ویتامین C و تجویز توأم آنها روی لیپوپروتئین‌ها، آپو A-I و آپو B در هیپرلیپیدمی. مجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايران, 4(1), 51-58.fa_IR
dc.identifier.issn1683-4844
dc.identifier.issn1683-5476
dc.identifier.urihttp://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-179-fa.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/621137
dc.description.abstractمقدمه: هیپرلیپدمی در بیماران قلبی ـ عروقی بر اهمیت زیادی است. اسیدهای چرب امگاـ3 اثرات بارزی بر کاهش تری‌گلیسیرید، ترومبوز و آریتمی دارند اما باعث افزایش LDL و آپو B می‌شوند. با توجه به اینکه ویتامین C باعث القای گیرنده‌های LDL کبد و کاتابولیسم ذرات LDL می‌شود، این مطالعه با هدف به کارگیری توأم اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین C برای کاهش LDL، آپو B و بهبود سایر لیپیدهای خون، و همچنین مقایسه آن با اثرات هر کدام از این مکمل‌ها به تنهایی، انجام شد. مواد و روش‌ها: این کارازمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 68 بیمار با هیپرلیپیدمی (کلسترول تام و تری‌گلیسیرید بیش از mg/dL 200) صورت پذیرفت. افراد به طور تصادفی به 4 گروه دریافت کننده 500 میلی‌گرم ویتامین C، یک گرم امگاـ3، 500 میلی‌گرم ویتامین C + یک گرم امگاـ3 و شاهد تقسیم شدند و به مدت 10 هفته این مکمل‌ها را مصرف کردند. نمونه‌های خون ناشتا در شروع و پایان هفته دهم گرداوری گردید. TG، TC، LDL، HDL سرم به روش آنزیمی، آپو A-I و B به روش ایمونوتوربیدومتری و ویتامین C خون به روش کالریمتری محاسبه شد. الگوی مصرف مواد غذایی، وضعیت اقتصادی اجتماعی و آنتروپومتریک نیز در این فاصله بررسی و تغییر معنی‌داری طی مطالعه ملاحظه نشد. برای آنالیز آماری از آزمون t، ANOVA، آزمون کای دو و آنالیز واریانس برای اندازه‌گیری متعدد استفاده شد. یافته‌ها: افزایش معنی‌داری در مقدار ویتامین C خون در گروه ویتامین C (001/0=p) و ویتامین C + امگاـ3 (02/0=p) در پایان هفته دهم نسبت به شروع مطالعه وجود داشت. TG سرم در پایان هفته دهم در گروه امگاـ3، کاهش معنی‌داری در مقایسه با گروه شاهد (013/0=p) و در مقایسه با ابتدای مطالعه (002/0=p) داشت. در گروه ویتامین C در پایان هفته دهم کاهش معنی‌داری در کلسترول تام (004/0=p)، آپو B (005/0=p) و کاهش در apo A-I/apo B (05/0=p) نسبت به ابتدای مطالعه و افزایش معنی‌داری در مقدار ویتامین C خون نسبت به گروه شاهد (01/0=p) وجود داشت. در گروه امگاـ3 میزان تری‌گلیسرید به HDL و apo B نسبت به ابتدای مطالعه کاهش معنی‌داری (به ترتیب 04/0=p و 05/0=p) داشت و تری‌گلیسیرید به HDL در همین گروه در انتهای مطالعه نسبت به گروه شاهد به طرز معنی‌داری پایین‌تر بود (04/0=p). در تمامی گروه‌ها و در کل مطالعه میزان HDL، apo A-I، LDL/HDL و LDL تغییر معنی‌داری نداشت. نتیجه‌گیری: اگرچه مصرف توأم اسیدهای چرب امگاـ3 و ویتامین C تأثیر مفیدی بر پروفایل لیپیدی بیماران هیپرلیپیدمی نداشت، مقدار یک گرم اسید چرب امگاـ3 خالص، به مدت 10 هفته، ماده مغذی مؤثری برای کاهش TG و تری گلیسیرید به HDL در افراد هیپرلیپیدمی است، بدون آنکه باعث افزایش LDL و آپو B شود. همچنین مقدار 500 میلی‌گرم ویتامین C در بیش از ده هفته احتمالاً باعث کاهش معنی‌دار کلسترول تام و آپو B در افراد هیپرلیپیدمی در مقایسه با گروه شاهد می‌شود.fa_IR
dc.format.extent302
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.publisherدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیfa_IR
dc.relation.ispartofمجله‌ي غدد درون‌ريز و متابوليسم ايرانfa_IR
dc.relation.ispartofIranian Journal of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.subjectاسیدهای چرب امگاـ3fa_IR
dc.subjectویتامین Cfa_IR
dc.subjectتری‌گلیسیریدfa_IR
dc.subjectHDLfa_IR
dc.subjectآپولیپوپروتئین Bfa_IR
dc.subjectهیپرلیپیدمیfa_IR
dc.subjectغدد درون‌ریزfa_IR
dc.titleمقایسه اثرات اسیدهای چرب امگاـ3، ویتامین C و تجویز توأم آنها روی لیپوپروتئین‌ها، آپو A-I و آپو B در هیپرلیپیدمیfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeپژوهشیfa_IR
dc.citation.volume4
dc.citation.issue1
dc.citation.spage51
dc.citation.epage58


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد