بررسی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و عوامل خطرساز آن در بزرگسالان تهرانی طی 3 سال پیگیری: مطالعهی قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
بهادران, زهراگل زرند, مهدیهمیرمیران, پروینآموزگار, عطیهعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص فیتوکمیکال رژیم غذایی با رخداد سندرم متابولیک و اجزای آن در بزرگسالان تهرانی، طی 3 سال پیگیری در قالب مطالعهی قند و لیپید تهران، طراحی و اجرا گردید. مواد و روشها: بررسی حاضر به صورت طولی و با استفاده از دادهها افراد شرکتکننده در مرحلهی سوم (1386-1384) و چهارم (1390-1387) مطالعهی قند و لیپید تهران صورت گرفت. رژیم غذایی افراد در ابتدای پژوهش با استفاده از پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا ارزیابی، و شاخص فیتوکمیکال محاسبه گردید. نقش شاخص فیتوکمیکال در پیشبینی خطر بروز چاقی شکمی، اختلالات قند خون ناشتا، افزایش تریگلیسرید خون، فشار خون بالا و سندرم متابولیک براساس حدود تعریف شدهی بینالمللی، با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک با تعدیل اثر عوامل مداخلهگر ارزیابی شد. یافتهها: میانگین شاخص فیتوکمیکال در ابتدای بررسی 3/12±8/29 بود. به موازات افزایش دریافت انرژی روزانه از مواد غذایی سرشار از فیتوکمیکال روند کاهشی معنیداری در شانس ابتلا به سندرم متابولیک، چاقی شکمی، افزایش تریگلیسرید خون و فشار خون بالا مشاهده شد (05/0P
کلید واژگان
فیتوکمیکالهاسندرم متابولیک
میوه و سبزیجات
غلات کامل
حبوبات
تغذيه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2012-11-011391-08-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات چاقی- پژوهشکده علوم غدد درون ریز دانشگاه علوم پژشکی شهید بهشتیمرکز تحقیقات چاقی- پژوهشکده علوم غدد درون ریز دانشگاه علوم پژشکی شهید بهشتی
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مرکز تحقیقات عدد درون ریز و متابولیسم- پژوهشکده علوم غدد درون ریز دانشگاه علوم پژشکی شهید بهشتی
مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم- پژوهشکده علوم غدد درون ریز دانشگاه علوم پژشکی شهید بهشتی
شاپا
1683-48441683-5476




