ارتباط بین نحوهی تغذیه در دو سال اول زندگی و دیابت نوع یک و برخی عوامل موثر بر آن در کودکان 15-2 ساله
(ندگان)پدیدآور
ربیعی, سمیرانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: بر اساس برخی پژوهشها، مصرف کافی شیر مادر، میتواند از ایجاد عفونت در سلولهای بتای پانکراس و بروز دیابت نوع یک جلوگیری کند. پژوهش کنونی، به شیوهی مورد ـ شاهدی با هدف بررسی رابطهی دیابت نوع یک با نحوهی تغذیه در دو سال اول زندگی و برخی عوامل جمعیتشناسی انجام گرفت. مواد و روشها: 100 کودک مبتلا به دیابت نوع یک (مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران) و 200 کودک غیردیابتی (مقطع ابتدایی و راهنمایی مناطق 3، 4 و 7 آموزش و پرورش شهر تهران) بر اساس روش نمونهگیری آسان در این بررسی شرکت کردند. دادههای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامهی دادههای تغذیهای و آمارنگاری که توسط مادران این کودکان تکمیل میشد، بهدست آمد و برای محاسبهی نسبت شانس تعدیل شده از رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافتهها: درصد کودکانی که کمتر از 4 ماه به طور انحصاری از شیر مادر استفاده میکردند، در گروه دیابتی به طور معنیداری بالاتر بود )008/0=P، 60/5=OR). درصد مادرانی که اضافه وزن آنها در بارداری کمتر از میانگین (75/10 کیلوگرم) بود، به طور معنیداری در گروه غیر دیابتی بیشتر بود (04/0=P، 52/0=OR). از نظر مصرف شیر گاو پیش از یک سالگی، تفاوت معنیداری بین دو گروه مشاهده نشد. نتیجهگیری: بر اساس پژوهش کنونی، تغذیهی انحصاری با شیرمادر به مدت کمینهی 4 ماه و اضافه وزن کمتر مادر در طول بارداری، از بروز دیابت نوع یک درکودکان پیشگیری میکند، در حالیکه معرفی زود هنگام تغذیهی تکمیلی، مصرف شیر گاو و بالا بودن وزن تولد، در گسترش دیابت نوع یک، نقشی ندارد.
کلید واژگان
دیابت نوع یکشیر مادر
اضافه وزن مادر
تغذيه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2011-05-011390-02-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




