اثر مصرف رژیم غذایی پرچرب مادر بر هومئوستاز انرژی در زادههای نر بالغ استرس دیده در موش صحرایی
(ندگان)پدیدآور
کرباسچی, رکسانازردوز, حمیرانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: در مطالعه حاضر اثر مصرف مزمن رژیم غذایی پرچرب مادر بر هومئوستاز انرژی و متابولیسم گلوکز در زادههای بالغ نر به دنبال استرس مزمن بررسی شد. مواد و روشها: موشهای صحرایی ماده به دو گروه رژیم غذایی معمولی و پرچرب تقسیم شدند. هر یک از گروهها از 3 هفته پیش از بارداری تا پایان شیردهی، رژیم غذایی خود را دریافت کردند. زادههای نر هر گروه در 8 هفتگی به گروههای شاهد و آزمون تقسیم شدند و گروههای آزمون به مدت 2 هفته استرس متغیر دریافت کردند. در پایان 10 هفتگی، غلظتهای پلاسمایی گلوکز، انسولین، کورتیکوسترون و لپتین کل زادههای نر اندازهگیری و چربی شکمی توزین شد. وزن بدن، میزان غذای مصرفی و دریافت کالری گروهها نیز اندازهگیری شد. یافتهها: غذای پرچرب مادر به تنهایی وزن چربی شکمی و غلظتهای پلاسمایی کورتیکوسترون و لپتین زادهها، همچنین وزن بدن، میزان مصرف غذا و دریافت کالری را کاهش داد؛ در حالی که بر غلظت های پلاسمایی گلوکز، انسولین و شاخص HOMA-IR اثری نداشت. در حضور استرس، غذای پرچرب مادر غلظتهای پلاسمایی کورتیکوسترون و لپتین و همچنین وزن بدن، میزان مصرف غذا و دریافت کالری را نسبت به گروه شاهد کاهش داد، در حالی که تغییر معناداری در وزن چربی شکمی، غلظتهای پلاسمایی گلوکز، انسولین و شاخص HOMA-IR ایجاد نکرد. نتیجهگیری: از نتایج این مطالعه به نظر میرسد مصرف غذای پرچرب مادر در دوران بحرانی تکامل (جنینی- نوزادی) با تغییر در پاسخدهی محور هیپوتالاموسی- هیپوفیزی- آدرنال و یا حساسیت مرکزی به لپتین در زادههای نر، اختلال هومئوستاز انرژی را در زادههای بالغ نر در مواجهه با استرس تشدید میکند.
کلید واژگان
رژیم غذایی پرچرب مادرهومئوستاز انرژی
استرس
زاده ها
غدد درونریز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-07-011398-04-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
شاپا
1683-48441683-5476




