تاثیـــــر عصاره الکلی بخشهـــای هوایی گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior L) بر میزان قند خون و شاخصهای چربی در موشهای صحرایی دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوسین
(ندگان)پدیدآور
متقی, امیر علیآقا بابا, حیدرحیدری, مصطفیحسینی, سید سیروانزارعی, علیوقوفی, ریحانهچنگیزی آشتیانی, سعیدنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: دیابت نوعی اختلال شایع متابولیک است که با افزایش خطر بیماریهای قلبیعروقی، ناتوانی و مرگ و میر ناشی از آن همراه است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات مصرف خوراکی عصاره الکلی بخشهای هوایی گیاه کاکوتی بر میزان قند خون و شاخصهای چربی در موشهای صحرایی دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوسین صورت گرفت. مواد و روشها: در این پژوهش 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در پنج گروه شاهد، شاهد دیابتی، آزمون دریافتکننده دوز 50، 75 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم، گروه بندی شدند. القاء دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوسین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) انجام شد. پس از 28 روز دریافت عصاره به صورت گاواژ، خون گیری انجام و آنالیز بیوشیمیایی جهت تعیین مقادیر قند خون، انسولین و شاخصهای لیپیدی در سرم انجام شد. یافته ها: عصاره الکلی گیاه کاکوتی در کلیه دوزهای مصرفی سبب افزایش معنادار وزن بدن، تری گلیسرید، انسولین و کاهش میزان قند خون شد ولی بر میزان کلسترول، لیپوپروتئین های با چگالی پائین و بالا تاثیر معناداری نداشت. نتیجه گیری: به نظر می رسد کاربرد خوراکی عصاره هیدروالکلی گیاه کاکوتی با ساز و کار افزایش ترشح انسولین سبب کاهش قند خون در موش های دیابتی نوع 1 می شود.
کلید واژگان
دیابتکاکوتی
قند خون
چربی خون
موش صحرایی
غدد درونریز
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2019-03-011397-12-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
1) کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایراندانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
گروه فیزیولوژی، واحد ارسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، ارسنجان، ایران
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
گروه فیزیولوژی، دانشکده پرستاری آباده، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران،
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
اراک ، دانشگاه علوم پزشکی اراک
شاپا
1683-48441683-5476




