بررسی اثر سرکهی سفید بر قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و پروفایل لیپیدی موشهای صحرایی سالم و دیابتی
(ندگان)پدیدآور
شیشهبر, فریدهمنصوری, آناهیتاسرکاکی, علیرضاجلالی, محمدطهلطیفی, محمودنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: باتوجه به وجود شواهدی مبنی بر اثر سرکه در کاهش قند خون پس از غذا، این مطالعه با هدف بررسی اثر سرکهی سفید بر قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله(( HbA1c و پروفایل لیپید موشهای صحرایی سالم و دیابتی انجام شد. مواد و روشها: موشهای صحرایی نر به چهار گروه شاهد سالم، سالم با مصرف سرکهی سفید، شاهد دیابتی و دیابتی با مصرف سرکه تقسیمبندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزوسین استفاده شد. گروههای شاهد غذای استاندارد موش و گروههای مداخله مخلوط غذای استاندارد و سرکهی سفید (6%) را به مدت چهار هفته دریافت نمودند. قند خون ناشتا و HbA1c و پروفایل لیپید قبل و بعد از مداخله اندازهگیری شدند. یافتهها: قند خون ناشتا و HbA1c در گروههای سالم و دیابتی با مصرف سرکه تغییر معنیداری نشان نداد. در گروه سالم با مصرف سرکه کاهش معنیدار LDL-C نسبت به قبل از مداخله و همچنین افزایش معنیدار HDL-C، نسبت به قبل از مداخله و نسبت به گروه شاهد سالم مشاهده شد. با مصرف سرکه نسبتهای TG/HDL-C و HDL-C /LDL-C نیز به ترتیب 5/44 % و 8/25 % در گروه سالم کاهش یافتند. در گروه شاهد دیابتی افزایش معنیدار TG وکاهش معنیدارHDL-C مشاهده شد در حالیکه سطح TG در گروه دیابتی که سرکه مصرف کرده بودند کاهش معنیداری را نشان داد. نسبتهای TG/HDL-C و HDL-C /LDL-C در گروه دیابتی شاهد افزایش یافت اما این نسبتها در گروه دیابتی که سرکه مصرف کرده بودند افزایش نشان نداد. نتیجهگیری: یافتههای این بررسی نشان دادند که مصرف سرکهی سفید به مدت چهار هفته در موشهای صحرایی سالم و دیابتی موجب بهبود پروفایل لیپید میشود.
کلید واژگان
سرکهدیابت
پروفایل لیپید
گلوکز
هموگلوبین گلیکوزیله
موش صحرایی
غدد درونریز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2007-07-011386-04-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




