بررسی نقش عوامل تغذیهای و تنسنجی در پیشگویی بروز سندرم متابولیک
(ندگان)پدیدآور
میرمیران, پرویننوری, نازنینامیرشکاری, گلشنعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: در حالی که اغلب مطالعههای گذشته رابطهی بین اجزای سندرم متابولیک را به صورت مقطعی بررسی کردهاند، مطالعههای کمی به صورت آیندهنگر بروز سندرم متابولیک و عوامل خطرساز دخیل در بروز آن را در یک کوهورت مورد ارزیابی قرار دادهاند. هدف از این مطالعه بررسی نقش عوامل تغذیهای و تنسنجی در بروز سندرم متابولیک در بزرگسالان غیردیابتی میباشد. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعهی کوهورت جامعهنگر بود که یک نمونهی 410 نفری (مرد و زن) 18 تا 74 ساله را که در شروع مطالعه فاقد سندرم متابولیک بودند مورد بررسی قرار داد. سندرم متابولیک بعد از گذشت 5/3 سال در 71 نفر بروز کرد. فشار خون، دور کمر، قند و چربی خون، فعالیت بدنی و رژیم غذایی افراد در شروع مطالعه به عنوان عواملی برای پیشگویی خطر بروز سندرم متابولیک بررسی شدند. یافتهها: بهترین عوامل در پیشگویی خطر بروز سندرم متابولیک فشار خون [ (OR) odds ratio برحسب چارک از کمترین به بیشترین: 1، 2/1، 6/1، 2/4و 05/0 P P) بود. رابطهای کاملاً مستقیم میان میزان مصرف کربوهیدرات و چربی (درصد کالری) و خطر بروز سندرم متابولیک دیده شد. در آنالیز چند متغیره، دور کمر بزرگ، قویترین شاخص برای پیشگویی بروز سندرم متابولیک بود [(2/12-4)8 OR]. نتیجهگیری: مداخله برای کاهش چاقی به خصوص دور کمر و یک رژیم مناسب میتواند خطر بروز سندرم متابولیک را در بزرگسالان تا حد زیادی کاهش دهد.
کلید واژگان
سندرم متابولیکدور کمر
فشار خون
تغذیه
دریافت کربوهیدرات
دریافت چربی
غدد درونریز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2007-07-011386-04-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




