ارتباط الگوهای دریافت مواد مغذی و تغییرات وزن و دور کمر در بزرگسالان تهرانی: مطالعهی قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
متقیان, محمدحسینی اصفهانی, فیروزهتیموری, فرشادبهرامی, علیرضامیرمیران, پروینعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: در سالهای اخیر، ارتباط الگوهای دریافت مواد مغذی با بیماریهای مزمن و چاقی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی ارتباط الگوی دریافت مواد مغذی با تغییرات وزن و دورکمر انجام شد. مواد و روشها: پژوهش حاضر روی 1637 نفر از بزرگسالان 75-30 سالهی شرکتکننده در مطالعهی قند و لیپید تهران (سالهای 1387-1384) که دارای دادههای تغذیهای و تنسنجی و فاقد بیماریهای قلبی عروقی و سرطان بودند و تا مرحلهی بعدی (سالهای 1390-1387) این مطالعه پیگیری شده بودند، انجام شد. دریافتهای 33 مادهی مغذی، با استفاده از پرسشنامهی روا و پایای بسامد خوراک محاسبه شد و تغییرات سه سالهی وزن و دور کمر اندازهگیری شد. الگوهای مواد مغذی، با استفاده از تحلیل عاملی به دست آمد. یافتهها: 4 الگوی مواد مغذی شناسایی شد. میانه و دامنهی میان چارکی تغییرات وزن و دور کمر افراد مورد مطالعه، به ترتیب (3/0 – 1/0-)1/0 کیلوگرم و (8/0 – 0/0)3/0 سانتیمتر بود. الگوی اول (الگوی گوشت و لبنیات پرچرب) که غنی از پروتئین حیوانی، اسید چرب اشباع، کلسترول، ویتامین دی، ریبوفلاوین، پانتوتنیک اسید، ویتامین B12، کلسیم، فسفر و روی بود، پس از تعدیل اثر مخدوشگرهای احتمالی با افزایش وزن ارتباط مستقیم نشان داد (0/009P for trend= و (0/449- 0/066) 0/258=β). برای سایر الگوها (میوه سبزی و لبنیات، حبوبات و مغزها، غلات و میوهها) یافتهی معنیداری در ارتباط با تغییرات وزن و دور کمر دیده نشد. نتیجهگیری: دریافت الگوی رژیمی غنی از مواد مغذی با منبع حیوانی، با افزایش وزن رابطه مستقیم دارد.
کلید واژگان
الگوی مواد مغذیشاخصهای تنسنجی
وزن
دور کمر
تغذيه
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2018-01-011396-10-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایرانمرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مرکز تحقیقات غدد درونریز، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
شاپا
1683-48441683-5476




