یافته علمی: بررسی تغییرات رژیم غذایی ، شاخصهای تغذیهای و درصد بروز ایکتیوفتریوزیس در ماهی خیاطه (Alburnoides bipunctatus) رودخانه کلیبرچای
(ندگان)پدیدآور
حاجی پور, ناصرسیف ریحانی, محمدرضااسمعیل نژاد, بیژننوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
کلیبر چای یکی از آبریزهای مهم رودخانه ارس می باشد. برای اولین بار به منظور آگاهی از شرایط زیستی ماهی خیاطه و میزان آلودگی آن به ایکتیو فتیروس مولتی فیلیس در کلیبر چای، 53 قطعه ماهی خیاطه با استفاده از تورهای پرتابی در ایستگاههای مشخص شده از پائیز 1395 لغایت تابستان 1396 صید شدند. ماهیان صید شده به صورت زنده در ظرف های مخصوص به آزمایشگاه منتقل شدند و پس از بیهوشی به وسیله ضربه به سر و تعیین گونه ماهی با استفاده از کلیدهای شناسایی، شاخص های بیومتری مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسیهای میکروسکوپی به وسیله نمونه برداری از پوست، باله ها و آبشش ماهیان صورت گرفت و پس از جداسازی و تثبیت نمونه ها، شناسایی تک یاخته ی مورد مطالعه با استفاده از کلیدهای تشخیصی، انجام گرفت. میانگین طولی و وزنی (SD ±) ماهیان صید شده به ترتیب 30±67 میلی متر و 2±23/5 گرم بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین و کمترین شدت تغذیه به ترتیب مربوط به فصلهای زمستان و بهار و بیشترین (85/42 درصد) و کمترین (69/7 درصد) میزان آلودگی به انگل به ترتیب مربوط به فصلهای تابستان و پاییز بود. در زمستان آلودگی به انگل مشاهده نشد. از 53 ماهی خیاطه صید شده در این تحقیق، 9 ماهی (98/16درصد) آلوده به ایکتیوفتیروس مولتی فیلیس بود. نتایج نشان داد که ماهی خیاطه این رودخانه رژیم کفزی خواری داشته است ولی از مقدار زیادی مواد در حال فساد و منابع گیاهی نیز تغذیه می نماید. به دلیل کوچک بودن اندازه ماهی خیاطه و نیز پایین بودن ذخایر زئوپلانکتونی در کلیبر چای، زئوپلانکتون ها در روده ماهی خیاطه مشاهده نشد. بنابراین زئوپلانکتون ها نقشی در تغذیه این ماهی نداشتند.
کلید واژگان
رژیم غذاییماهی خیاطه
کلیبرچای
ایکتیوفتیروس مولتی فیلیس
بهداشت و بيماريهاي آبزيان
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-011398-02-11
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانسازمان پدید آورنده
تبریز ، دانشگاه تبریزدانشگاه آزاد واحد لاهیجان
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
شاپا
1026-13542322-5998




