شاخص تغذیه سالم و ارتباط آن با کفایت رژیم غذایی در نوجوانان تهرانی: مطالعه قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
میرمیران, پروینآزادبخت, لیلاعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
شاخص تغذیه سالم جهت ارزیابی کیفیت رژیم غذایی در جوامع مختلف طراحی شده است. هدف از این بررسی تعیین امتیاز شاخص تغذیه سالم در نوجوانان ساکن منطقه 13 تهران و ارتباط آن با دریافت مواد مغذی، گروههای غذایی و مقدار واحد مصرفی آنها بوده است. در این بررسی 465 نوجوان 18-10 ساله تحت عنوان مطالعه قند و لیپید تهران انتخاب شدند و بررسی وضعیت تغذیهای به روش تکمیل 2 روز یادآمد غذایی صورت گرفت. شاخص تغذیه سالم براساس 9 جزء(گروههای هرم راهنمای غذایی: اجزای 5-1، مقدار درصد چربی از کل کالری، درصد چربیهای اشباع دریافتی و کلسترول: اجزای 8-6 و تنوع غذایی: جزء 9) محاسبه گردید. دامنه امتیاز هر جزء از این شاخص صفر تا 10 و مجموع حداکثر امتیاز این شاخص 90 بود. روش محاسبه شاخص ذکر شده با توجه به اطلاعات موجود در زمینه دادههای تغذیهای، نسبت به شاخص تغذیه سالم طراحی شده در مطالعات قبلی، تعدیل گردید. امتیاز تنوع نیز با توجه به تعداد غذاهای مصرفی در جامعه نوجوان مورد بررسی، تعیین شد. امتیاز شاخص تغذیه به 3 گروه کمتر از 45(ضعیف)، 72-45(نیاز به تغییر و اصلاح) و بیشتر از 72(خوب) تقسیمبندی شد. به منظور تعیین ارتباط شاخص تغذیه سالم با مواد مغذی دریافتی و تعداد سروینگهای مصرفی گروههای هرم راهنمای غذایی از آزمون همبستگی نسبی استفاده گردید. امتیاز هر جزء از شاخص تغذیه سالم نیز محاسبه و در 3 گروه بالاتر از 8، 8-5 و کمتر از 5 تقسیمبندی شد که میانگین امتیاز شاخص تغذیه سالم در پسران 6/9±9/64 و در دختران 4/9±8/64 به دست آمد. تعداد سروینگهای مصرفی از گروههای مختلف هرم راهنمای غذایی در افرادی که امتیاز این شاخص در آنها خوب بود، به میزان معنیداری بیشتر از گروهی که نیاز به تغییر و اصلاح داشتند و گروه ضعیف، بیشتر مشاهده شد(001/0P
کلید واژگان
1 – شاخص تغذیه سالم2 – کفایت تغذیه
3 – رژیم غذایی
4 – نوجوانان
علوم تغذیه
شماره نشریه
43تاریخ نشر
2004-12-011383-09-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانشاپا
2228-70432228-7051




