| dc.contributor.author | تاراسی, معصومه | fa_IR |
| dc.contributor.author | اصل روستا, معصومه | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T09:15:41Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T09:15:42Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T09:15:41Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T09:15:42Z | |
| dc.date.issued | 2018-07-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1397-04-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | تاراسی, معصومه, اصل روستا, معصومه. (1397). اثر عصاره اسفناج (Spinacia oleracea L.) بر اختلال حافظه و اضطراب القا شده توسط استرس مزمن بیحرکتی در رتهای نر. مجله علوم پزشکی رازی, 25(169), 48-55. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2228-7043 | |
| dc.identifier.issn | 2228-7051 | |
| dc.identifier.uri | http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4943-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/595804 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: اسفناج (Spinacia oleracea. L) اثرات آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، ضدآپوپتوتیک و محافظتکننده عصبی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی اسفناج بر اختلال یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب القاشده توسط استرس مزمن بیحرکتی در موشهای صحرایی نر بالغ است.
روش کار: 60 سر رت نر نژاد ویستار به 6 گروه شامل کنترل، اسفناج200 و اسفناج400 (که روزانه با عصاره هیدروالکلی اسفناج در دوزهای mg/kg 200 و 400 گاواژ شدند)، استرس (تحت 6ساعت استرس بیحرکتی در روز به مدت 21 روز متوالی)، استرس-اسفناج200 و استرس-اسفناج400 (که علاوه بر استرس بیحرکتی، عصاره اسفناج دریافت نمودند) تقسیم شدند. یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب حیوانات به ترتیب توسط ماز آبی موریس و ماز بعلاوه مرتفع مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: استرس مزمن بیحرکتی موجب اختلال در یادگیری و حافظه فضایی و بروز اضطراب شد. مدت زمان و مسافت سپریشده برای رسیدن به سکوی پنهان در گروههای استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس کاهش معنیداری داشت (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). همچنین مصرف عصاره اسفناج، موجب افزایش معنیدار مدت زمان و مسافت شناشده در ربع دایره هدف در مقایسه با گروه استرس شد (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). مصرف هر دو دوز عصاره اسفناج به افزایش معنیدار درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز در حیوانات گروههای استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس منجر گردید (به ترتیب 01/ 0P< و 05/0P<).
نتیجه گیری: عصاره اسفناج احتمالاً به علت محتوای غنی انتیاکسیدانی، موجب بهبود یادگیری و حافظه فضایی و کاهش اضطراب در موشهای مواجهشده با استرس بیحرکتی میشود. | fa_IR |
| dc.format.extent | 425 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علوم پزشکی رازی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Razi Journal of Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | اسفناج (Spinacia oleracea L.) | fa_IR |
| dc.subject | حافظه | fa_IR |
| dc.subject | اضطراب | fa_IR |
| dc.subject | استرس بیحرکتی | fa_IR |
| dc.subject | رت. | fa_IR |
| dc.subject | فیزیولوژی | fa_IR |
| dc.title | اثر عصاره اسفناج (Spinacia oleracea L.) بر اختلال حافظه و اضطراب القا شده توسط استرس مزمن بیحرکتی در رتهای نر | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران. | fa_IR |
| dc.contributor.department | زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 25 | |
| dc.citation.issue | 169 | |
| dc.citation.spage | 48 | |
| dc.citation.epage | 55 | |