ارتباط شاخص تغذیه سالم تغییر یافته با میزان شانس ابتلائ به سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان تهرانی
(ندگان)پدیدآور
کرد ورکانه, حامدرحمانی, جمالشب بیدار, سکینهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: مطالعات قبلی نشان دادهاند یک امتیاز بالای جایگزین شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) منجر به کاهش خطر بیماریها میشود. با این حال مطالعهای در ارتباط با جایگزین شاخص تغذیهی سالم با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان وجود ندارد. در مطالعه حاضر ارتباط بین امتیاز جایگزین شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان بررسی شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی 215 سالمند ساکن شهر تهران با میانگین سنی 04/67 (60-83) انجام شد. پرسشنامه تکرر مصرف خوراک که شامل 147 قلم غذایی توسط کارشناسان مجرب و آموزش دیده تکمیل شد و امتیاز جایگزین شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) بر اساس 11 آیتم غذایی محاسبه گردید و پس از انجام اندازهگیریهای تنسنجی و بیوشیمیایی سندرم متابولیک براساس تعریف سازمان آموزش ملی کلسترول (NCEP-ATP III) تعریف شد.
یافتهها: افزایش پایبندی به شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) ارتباط معنی دار آماری با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان نشان داد (031/0=p trend). بعد از تعدیل کردن مخدوشگرهای سن، انرژی دریافتی تام، جنس، میزان فعالیت فیزیکی، درآمد، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات این ارتباط همچنان معنادار باقی ماند (048/0=p trend)، همچنین افرادی که در بالاترین سهک شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) قرا داشتند به ترتیب 56 و 59 درصد شانش کمتری برای ابتلا به سندرو متابولیک و هایپرگلیسمی داشتند.
نتیجهگیری: مطالعه کنونی نشان داد که افزیش پایبندی به شاخص تغذیهی سالم (AHEI-2010) رابطه عکسی با سندرم متابولیک در میان سالمندان تهرانی دارد.
کلید واژگان
جایگزین شاخص تغذیهی سالمسندروم متابولیک
سالمندان
علوم تغذیه
شماره نشریه
171تاریخ نشر
2018-09-011397-06-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایراندانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
شاپا
2228-70432228-7051




