تاثیر تمرین تناوبی خیلی شدید بر عوامل هورمونی موثر بر متابولیسم استخوان
(ندگان)پدیدآور
قارداشی افوسی, علیرضاخشایار, پاتریشیاگائینی, عباسعلیچوبینه, سیروسفلاحی, علی اصغرجاویدی, محسننوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: تمرین تناوبی خیلی شدید به لحاظ ماهیت تناوبی، باعث بروز تغییراتی در سوخت و ساز استخوان می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرینات تناوبی خیلی شدید (High Intensity Interval Training-HIIT) بر عوامل بیوشیمیایی- هورمونی موش های نر نژاد ویستار بالغ بود.
روشکار: روش تحقیق حاضر نیمه تجربی بود. بدین منظور تعداد 16 سر موش با محدوده وزنی 20±250 گرم و سن 8 هفته به دو گروه تجربی (8n=) و کنترل (8n=) تقسیم شدند. پس از یک هفته آشنایی با پروتکل تمرینی، برنامهی تمرینی HIIT فزآینده به مدت هشت هفته دنبال شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسهی تمرینی، بعد ازبیهوشی وکشتن حیوان، نمونه های خون مستقیماً از قلب حیوان گرفته شد. پاراتورمون به روش رادیوایمونواسی و کیت ایمونوتوپیک CA، الکالین فسفاتاز به روش کینتیک و کیت پارس آزمون، کلسیم به روش آرسنازو و فسفات به روش فسفومولیدیت انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادههای آماری از آزمون t مستقل استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد مقادیر PTH وALP در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (به ترتیب 000/0p= و 041/0p=)، در حالی که کلسیم و فسفات در گروه تجربی افزایش معنی داری نداشت (به ترتیب 736/0p= و 859/0p=).
نتیجهگیری: به نظر می رسد تمرینات تناوبی خیلی شدید، احتمالاً با افزایش پاراتورمون و عوامل پروتئینی کنترل کننده حجم و تراکم استخوانی، بر سوخت و ساز استخوان اثر گذار باشد.
کلید واژگان
تمرین تناوبی خیلی شدیدپاراتورمون
آلکالین فسفاتاز
تراکم استخوانی
کلسیم
فیزیولوژی ورزش
شماره نشریه
130تاریخ نشر
2015-04-011394-01-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهرانمرکز تحقیقات استئوپروز دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران
دانشگاه شیراز
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه شهید بهشتی
شاپا
2228-70432228-7051




