بهینه سازی و ارزیابی اثر امواج فرا صوت بر میزان رشد مخمر ساکارومایسس سرویزیه (PTCC 5269) در محیط کشت PDB بر پایه آب پنیر با استفاده از روش پاسخ سطح
(ندگان)پدیدآور
قلیان, محمد مهدیرضائی مکرم, رضاحجازی, محمد امینصوتی خیابانی, محمودهمیشه کار, حامدزنده بودی, فاطمهکیوانی, فاطمهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: برای کاهش هزینههای تولید محصولات میکروبی در صنعت، بهتر است از محصولات فرعی یا ضایعات کشاورزی استفاده کرد. فرا صوت با توان پائین میتواند نفوذپذیری غشا و سرعت انتقال مواد را بهبود بخشیده و رشد و تولید مثل سلولها را بهینه کند. با توجه به راندمان بالای ساکارومایسس سرویزیه در صنعت تخمیر، در این پژوهش اثر امواج فراصوت و همچنین استفاده از آب پنیر به عنوان سوبسترای جایگزین سوبستراهای کربوهیدراتی، بر میزان رشد ساکارومایسس سرویزیه مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: در این تحقیق از مخمر ساکارومایسس سرویزیه (5269 (PTCC استفاده شد. بهینه سازی میزان رشد مخمر در محیط کشت PDB فرموله شده با آب پنیر با اعمال امواج فراصوت با سه توان (2، 6 و 10 وات) در مدت زمانهای مختلف (10، 20 و 30 ثانیه) به محیط حاوی مخمر بررسی گردید. میزان توده سلولی پس از فرآیند تخمیر برای نمونهی شاهد و تیمار شده اندازه گیری شد.
یافتهها: شرایط عملکرد بهینه حاصل از روش RSM، توان فراصوت 6 وات، زمان اعمال فراصوت 20 ثانیه و افزودن 10 درصد گلوکز بود. نتایج نشان داد که امواج فراصوت (با توان 6 وات و زمان 30 ثانیه) در محیط حاوی آب پنیر، سبب افزایش چشمگیری در میزان رشد مخمر (از 8/14 گرم به 6/64 گرم) شدند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که با اعمال امواج فراصوت با توان پایین میتوان بازدهی فرآیندهای تخمیر را تا حدود 4 برابر افزایش داد، همچنین با استفاده از ترکیبات مغذی موجود در آب پنیر، محیطی جدید جهت افزایش بازدهی محصولات تخمیری ایجاد کرد.
کلید واژگان
محصولات تخمیریآب پنیر
امواج فراصوت
بیولوژی (زیست شناسی)
شماره نشریه
135تاریخ نشر
2015-09-011394-06-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال غرب و غرب کشورپژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد
شاپا
2228-70432228-7051




