| dc.contributor.author | شهباززادگان, سمیرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | هاشمی مجد, کاظم | fa_IR |
| dc.contributor.author | شهبازی, بهزاد | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T08:25:06Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T08:25:06Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T08:25:06Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T08:25:06Z | |
| dc.date.issued | 2010-04-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1389-01-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | شهباززادگان, سمیرا, هاشمی مجد, کاظم, شهبازی, بهزاد. (1389). اندازهگیری غلظت نیترات در سبزیها و میوههای عرضه شده در شهر اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل, 10(1), 38-47. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2228-7280 | |
| dc.identifier.issn | 2228-7299 | |
| dc.identifier.uri | http://jarums.arums.ac.ir/article-1-233-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/591838 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: غلظت زیاد نیترات و نیتریت در غذا با افزایش خطر سرطانهای معده و روده در افراد بزرگسال و بیماری متهموگلوبینمی در افراد خردسال همراه است. حدود 80 درصد از نیتراتی که وارد بدن میشود از طریق سبزیها و میوهها است. لذا این مطالعه با هدف تعیین غلظت نیترات در سبزیها و میوههای مصرفی شهروندان اردبیل و مقایسه آن با حدود مجاز انجام شد. روش کار: مطالعه از نوع مقطعی بوده و نمونههای میوه و سبزی از ده میوه فروشی در نقاط مختلف شهر اردبیل در ماههای مهر و آبان سال 1388جمعآوری شدند. نمونه ها در دو نوبت با آب شیر و آب مقطر شسته شده، خرد شدند، در حرارت 55 درجه سانتیگراد خشک شده و درصد رطوبت آنها تعیین گردید. نمونهها در دو مرحله به وسیله آسیاب معمولی و آسیاب توپی پودر شدند. برای تهیه عصاره محلول 025/0 مولار سولفات آلومینیوم به نمونهها اضافه شده و صاف شدند. اندازهگیری نیترات در عصارهها با دستگاه آیون سلکتیو و با الکترود اختصاصی انجام شد. برای بررسی امکان کاهش نیترات ورودی به بدن از طریق کندن پوست برای برخی میوهها و سبزیها میزان نیترات نمونههای پوست و گوشت بطور جداگانه اندازهگیری شد. برای تعیین میانگین و انحراف معیار غلظت نیترات در نمونهها و گروهبندی میوهها و سبزیها بر اساس میزان نیترات آنها از آزمون دانکن در سطح 5 درصد و نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافتهها: غلظت نیترات در سبزی های برگی بیش از سبزیهای غدهای و ریشهای میباشد. میوهها از نظر میزان نیترات نسبت به سبزیها در حد پایینی قرار دارند. بیشترین غلظت نیترات در بین نمونههای آزمایش شده در برگ پیازچه، کلم بنفش و اسفناج به ترتیب با 8/1555 ، 8/1394 و 1021 میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین میزان آن در سیب قرمز و زرد به ترتیب 7/29 و 9/29 میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد. نتیجهگیری : غلظت نیترات در اغلب نمونههای میوه و سبزی کمتر از حد مجاز بود. با توجه به مقدار مصرف زیاد این سبزیها و تغییرات زیاد غلظت نیترات در آنها بررسی بیشتر و کنترل دائمی غلظت نیترات در آنها لازم میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 123 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی اردبیل | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Ardabil University of Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | نیترات | fa_IR |
| dc.subject | سبزی | fa_IR |
| dc.subject | میوه | fa_IR |
| dc.subject | حدود مجاز | fa_IR |
| dc.subject | تخصصي | fa_IR |
| dc.title | اندازهگیری غلظت نیترات در سبزیها و میوههای عرضه شده در شهر اردبیل | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله اصیل | fa_IR |
| dc.citation.volume | 10 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 38 | |
| dc.citation.epage | 47 | |