ارتباط کاروتنوئیدهای دریافتی با شاخصهای قند و لیپید خون بیماران مبتلا به دیابت نوع II
(ندگان)پدیدآور
کوشکی, اکرمگل افروز شهری, مهدینوع مدرک
Textمقاله اصیل
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: استرسهای اکسیداتیودرپاتوژن ز دیابت نوع II به دلیل افزایش مقاومت به انسولین یا اختلال در ترشح انسولین و بروز آتروسکلروز دخیل میباشند. آنتی اکسیدان های غذایی از جمله کاروتنوئیدها با ممانعت از واکنش های اکسیداسیون اثر ح ف اظتی علیه دیابت دارند، بنابراین مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط کاروتنوئیدهای مصرفی با شاخص های قند و لیپید خون بیماران دیابتی نوع II در شهرستان سبزوار انجام شد. روش کار: این تحقیق یک مطالعه تحلیلی- مقطعی است که بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع II که بروش تصادفی انتخاب شدند ، انجام گرفت. قد و وزن بیماران اندازهگیری شد. داده های لازم در زمینه دریافت غذایی با استفاده از یاد آمد 24 ساعته خوراک طی سه روز متوالی و بسامد خوراک بدست آمد. مقادیر ذکر شده با استفاده از را هنمای مقیاسهای خانگی به گرم تبدیل شدند سپس مقدار کاروتنوئیدهای موجود در غذا محاسبه گردید. شاخصهای قند خون، تریگلیسرید و کلسترول سرم بعد از 12 ساعت ناشتا با روش آنزیمی اندازهگیری شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آمار توصیفی و Partial Correlation استفاده شد. یافتهها: این تحقیق بر روی 75 بیمار دیابتی نوع II با میانگین سنی 2/14 ± 05/54 سال و میانگین BMI ، 03/5 ± 02/27 کیلوگرم بر متر مربع انجام شد. میانگین قند خون 82/87 ± 36/196، تری گل ی سرید 89/147 ± 84/262 و کلسترول تام سرم 76/60 ± 98/243 میلیگرم در دسیلیتر بود. میانگین میزان دریافت بتا کاروتن 21/810 ± 56/1236 ، آ ل فاکاروتن 04/149 ± 170/878 ، لوتئین/ زیزانتین 77/819 ± 40/1163 و ل ی ک و پ ن 70/988 ± 77/2195 میکروگرم بود. نتیجهگیری: یافته های این پژوهش نشان داد که اکثر کاروتنوئیدها با شاخصهای قند و لیپید بیماران دیابتی ارتباط معکوس دارند هر چند از نظر آماری معنیدار نبود .
کلید واژگان
دیابت کاروتنوئید
قند خون
تری گلیسرید
کلسترول
تخصصي
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2006-09-011385-06-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی اردبیلشاپا
2228-72802228-7299




