مقایسه درصد چربی بدن با شاخص های تن سنجی برای شناسایی سندروم متابولیک در نوجوانان تهرانی
(ندگان)پدیدآور
رضایی خیرآبادی, منصورهاصغری, گلالهمیرمیران, پروینمحرابی, یدالهعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textتحلیلی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: چاقی و سندرم متابولیک دوران نوجوانی به عنوان مجموعه ای از عوامل خطرساز بیماریهای قلبی عروقی با افزایش خطر دیابت نوع دو و بیماری قلبی عروقی در دوران بزرگسالی همراه است. هدف از این مطالعه مقایسه درصد چربی بدن و شاخصهای تن سنجی برای شناسایی سندرم متابولیک و اجزاء آن در نوجوانان 10 تا 18 ساله تهرانی می باشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 131 نوجوان از مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران صورت گرفت. فشارخون، شاخصهای بیوشیمیایی تری گلیسیرید، قند خون ناشتا و سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، درصد چربی بدن و شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن، دورکمر، نمایه توده بدنی و نسبت دورکمر به قد مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سن 3/2±5/14 و 9/2±13 سال (001/0=P) و شیوع سندروم متابولیک 3/32 و 5/6% (001/0=P) به ترتیب در پسرها و دخترها بود. بعد از تعدیل جنس و فعالیت بدنی بیشترین ارتباط برای سندروم متابولیک و هیپرتری گلیسیریدمی مربوط به دورکمر به ترتیب با (94/14-63/2) 27/6=RR: 95% CI) و 14/3 (27/5-87/1؛ 05/0>P) و برای HDL-C پایین و پرفشاری خون مربوط به نمایه توده بدنی به ترتیب با نسبت شانس (95% فاصله اطمینان)، 26/6 (02/4-27/1؛ 05/0>P) و 91/2 (90/4-73/1؛ 05/0>P) بود. با توجه به سطح زیر منحنی ROC، دورکمر بیشترین سطح زیر منحنی را برای سندروم متابولیک )89/0 (AUC=و هیپرتری گلیسیریدمی )88/0 (AUC=نشان داد، نمایه توده بدنی بیشترین سطح زیر منحنی را برای پرفشاری خون متابولیک (78/0 (AUC=را نشان داد. دورکمر و نمایه توده بدنی هر دو بیشترین سطح زیر منحنی را برای HDL-C پایین نشان دادند متابولیک (78/0(AUC=.
نتیجه گیری: مطالعه نشان داد که دورکمر و نمایه توده بدنی به همراه یکدیگر شاخص مناسبی برای شناسایی خطر سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان 10 تا 18 ساله می باشد.
کلید واژگان
درصد چربی بدننمایه توده بدن
سندروم متابولیک
نوجوانان
بیوشیمی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-04-011393-01-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بابلسازمان پدید آورنده
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیمرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
شاپا
1561-41072251-7170




