ارتباط شیوه زندگی سالم با افسردگی و اضطراب در بزرگسالان اصفهانی
(ندگان)پدیدآور
صانعی, پروانهحاجی شفیعی, مریماسماعیلزاده, احمدحسن زاده کشتلی, عمارروحافزا, حمیدرضاافشار, حمیدفیضی, آواتادیبی, پیماننوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: مطالعات اندکی در مورد ارتباط مجموع عوامل شیوه زندگی با سلامت روان، بهویژه در کشورهای خاورمیانه، انجام شدهاست.
هدف: تعیین ارتباط مجموع عوامل شیوه زندگی با اضطراب و افسردگی در بزرگسالان اصفهانی.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در سال 1392 بر 3363 بزرگسال 70-19 ساله اصفهانی انجام شد. امتیاز شیوه زندگی سالم با استفاده از اطلاعات دریافت غذایی، فعالیت فیزیکی، استعمال دخانیات، دیسترس روانی و چاقی محاسبه شد. برای ارزیابی اجزای امتیاز شیوه زندگی سالم از پرسشنامه بسامد غذایی 106- قلمی اعتبارسنجی شده، پرسشنامه GPPAQ (General Practice Physical Activity Questionnaire) و GHQ (General Health Questionnaire) استفاده شد. در ارزیابی شیوع اضطراب و افسردگی نیز معیار HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج: شیوع اضطراب و افسردگی به ترتیب 2/15 و 0/30 درصد بود. افراد بالاترین امتیاز شیوه زندگی سالم، پس از تعدیل مخدوشگرهای نهفته، 93% شانس کمتری برای اضطراب (30/0-02/0:CI%95, 07/0OR:) و 97% شانس کمتری برای افسردگی (11/0-01/0:CI%95, 03/0OR:) داشتند. همچنین، افراد غیرسیگاری در مقایسه با افراد سیگاری شانس کمتری برای اضطراب (89/0-47/0:CI%95, 65/0OR:) و افسردگی (82/0-48/0:CI%95, 63/0OR:) داشتند. افراد با سطوح پایین دیسترس روانی در مقایسه با سطوح بالاتر، نیز شانس کمتری برای اضطراب (16/0-10/0:CI%95, 13/0OR:) و افسردگی (12/0-08/0:CI%95, 10/0OR:) داشتند. همچنین، افراد با تغذیه سالم، در مقایسه با افراد با تغذیه ناسالم، 25% شانس کمتری برای افسردگی (91/0-61/0:CI%95, 75/0OR:) داشتند.
نتیجهگیری: امتیاز شیوه زندگی سالم با کاهش خطر اضطراب و افسردگی در بزرگسالان اصفهانی همراه بود. تغذیه سالم، دیسترس روانی و استعمال دخانیات از شاخص های مستقل پیشگویی کننده اختلال روانشناختی بودند.
کلید واژگان
استعمال دخانیات/ اضطراب/ افسردگی/ چاقی/ سبک زندگی/ فعالیت حرکتیتخصصي
شماره نشریه
99تاریخ نشر
2016-10-011395-07-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی گیلانسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایرانمرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
مرکز تحقیقات کاربردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مرکز تحقیقات روانتنی، بخش روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مرکز تحقیقات روانتنی، بخش روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
بخش آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مرکز تحقیقات کاربردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
شاپا
2008-40482008-4056




